Главни тужиоци БиХ Гордана Тадић и Кантона Сарајево Сабина Сарајлија одржаће данас састанак на коме би требало да се утврди које ће тужилаштво водити истрагу у вези са наводима љекара из Клиничко-универзитетског центра Сарајево да умиру пацијенти на респираторима који су набављени путем фирме “Сребрена малина”.

Тадићева је потврдила Срни да ће се на хитном састанку разговарати о писму које су љекари Клиничко-универзитетског центра упутили јавности, али и руководству ове здравствене установе, са директором Себијом Изетбеговић на челу.

Прије свега неопходно је утврдити надлежности, јер је Тужилаштво БиХ раније отворило предмет у вези са расподјелом набављених респиратора болницама у Федерацији БиХ.

Љекари с Клиничко-универзитетског центра Сарајево јуче су позвали тужиоце да уђу у ту здравствену установу и провјере све наводе у вези са лијечењем, прије свега респираторима “Сребрене малине” за које су истакли да “буквално убијају пацијенте” који се лијече од ковида 19.

“Имају довољно да реагују само на основу фотографије да су у погону, чињеница које имају о тим респираторима и да траже судским путем наш оригинални интерни допис који смо слали, уз мејл кореспонденцију. Да желе помоћи људима и да имају снаге, то би урадили. Све то тихо да се не ствара паника међу људима”, поручили су љекари.

Пред Судом БиХ води се процес против федералног премијера Фадила Новалића и троје саоптужених у вези са набавком 100 респиратора вриједности 10.530.000 КМ, које је за потребе Федералне управе Цивилне заштите из Кине увезла компанија “Сребрена малина”, власништво Фикрета Хоџића.

Осим Новалића, за спорну набавку респиратора оптужени су и министар финансија ФБиХ Јелка Милићевић, суспендовани директор Федералне управе Цивилне заштите Фахрудин Солак и Хоџић.