На хиљаде људи у Дрездену држало се за руке синоћ формирајући људски ланац око центра града као симбол мира како би обиљежили 75-годишњицу бомбардовања тог источноњемачког града од савезника при крају Другог свјетског рата.

Људски ланац протезао се неколико километара како би формирао круг око центра града на обје стране ријеке Елбе током ноћних часова.

Процјењује се да је чак 25.000 људи убијено у тродневном нападу британских и америчких снага на Дрезден који је почео 13. фебруара 1945. године и оставио је град у рушевинама.

“Бомбардовање Дрездена подсјећа нас на разарање државе и демократије у Вајмарској Републици, на националистичку охолост нациста и њихову мржњу према човјечности, антисемитизам и расни фанатизам”, изјавио је у говору њемачки предсједник Франк-Валтер Штајнмајер у дрезденској концертној дворани Културпаласт.

“Страхујем да те опасности постоје чак и данас”, казао је.

У Њемачкој антисемитизам и и ксенофобија почињу да поново трују јавни живот, казао је Штајнмајер, док ти људи презиру демократске институције и њихове представнике.

Предсједник је позвао Нијемце да се супротставе мржњи и бране демократију, подсјећајући присутне да је рат почео у Њемачкој и да је изазвао велике патње.