Генерални штрајк 2600 здравствених радника у Херцеговачко-неретванској жупанији, који је почео у јутрос, трајат ће до потписивања колективног уговора о правима и обвезама послодаваца и запосленика у области здравства, поручио је након просвједне шетње здравствених радника предсједник Независног струковног синдиката радника у здравству ХНЖ-а Далибор Вуковић.

Истодобно је казао како ће здравствени радници на просвјед пред зграду Владе долазити сваки дан до испуњења њиховог захтјева.

“Здравствени радници поручују Влади да одмах припреми, у довољном броју примјерака, колективни уговор о правима и обвезама послодаваца и запосленика у области здравства и да у њега унесе све наше захтјеве те да нас позове да га потпишемо и да се вратимо на своја радна мјеста “, истакнуо је Вуковић на тисковној конференцији пред зградом Владе ХНЖ-а гдје су се, уз звуке сирена и пиштаљки, те носећи транспаренте окупили здравствени радници. Подсјетио је како ни након годину и пол дана покушаја Синдикат здравствених радника ХНЖ-а и Независни синдикат Свеучилишне клиничке болнице Мостар нису успјели с Владом ХНЖ-а потписати колективни уговор о правима и обвезама запосленика и послодаваца у области здравства.

“Срамота да овим путем изражавамо свој просвјед, а да нас Влада заједно с ресорним министром годину и пол дана вуче за нос и прави правне перипетије, утврђује репрезентативност и одуговлачи с поступком преговарања”, подвукао је Вуковић.

Здравственим радницима, како је додао, није јасан ни закључак Владе којим се тврди да је Влада спремна у потпуности изједначити њихова материјална и нематеријална права као што је то унесено у Колективни уговор лијечника медицине и стоматологије, тако да не знају ни колико је то повећање ни када би оно требало бити реализирано.

Предсједник Синдиката здравствених радника у СКБ-у Мостар Ивица Анић истакнуо је како се штрајк већ одразио на пацијенте.

“Многи пацијенти већ пар мјесеци чекају свој термин за специјалистичке прегледе, који су нажалост отказани, а захваљујући Влади и ресорном министру”, подвукао је Анић.

Жупанијска Влада огласила се у сриједу приопћењем за јавност у којем је исказала пуну спремност за наставком разговора и као датум почетка преговора одредила 11. просинца ове године.