Од почетка сезоне грипе, односно од октобра прошле године, Заводу за јавно здравство (ЗЗЈЗ) Херцеговачко-неретванског кантона (ХНК) потврђена су три случаја. Такође, регистрована је 551 обољела особа са симптомима болести сличне грипи.

Како је појаснио директор Завода за јавно здравство ХНК-а прим. др. Нермин Авдић, болести сличне грипи су уствари оне које нису провјерене и нису идентификоване али су по симптоматологији сличне грипи.

Додао је такође како ниједна од пријављених особа није вакцинисана.

“Највећи број обољелих су одрасли. Болест је праћена високом температуром 39 и више, боловима у рукама и ногама, сухим кашљем, главобољом и малаксалошћу”, казао је др. Авдић, напомињући како би се у том случају обавезно требало јавити лијечнику.

У каснијем стадију болести, додаје, ако дође до компликација може се развити и упала плућа.

Препоручује да се избјегавају већи скупови, да се ради на подизању имунитета и узима витамин Ц.

“Такође, ако су особе у доброј физичкој форми, а имају мању температуру, боље да остану кући и не иду љекарима јер постоје и други вируси који су такође респираторни па постоји могућност ширења и преношења или добивања истих. Али, ако је температура висока и имају горе наведене симптоме нормално да се требају консултирати, ако ништа телефоном, а касније да оду на преглед плућа”, истакнуо је др. Авдић.

Такође препоручује да се чешће провјетравају просторије те често перу руке, најмање 15 до 20 секунди.

“Често се рукујемо, дирамо штеке, а онда протрљамо очи, нос и тако преносимо вирусе”, појашњава др. Авдић.

Он је подсјетио да је на подручју Херцеговачко-неретванског кантона за сезону 2019./2020. било осигурано 2 300 доза цјепива против грипе, истичући како су пристигла цјепива подијељена по домовима здравља и установама за његу старијих и хроничних болесника.

Препорука је била, каже др. Авдић, да се вакцине првенствено подијеле особама старије доби и хроничним пацијентима, односно у старачким домовима јер је тамо највећа опасност од ширења болести, односно компликација код обољелих од грипе.