Кризни штаб Министарства здравства, рада и социјалне скрби Херцеговачко-неретванског кантона донио је нову наредбу, према којој се редукује дозвољени број особа на отвореном и затвореном простору, а с циљем даљњег праћења ситуације и раног откривања случаја болести изазване коронавирусом.

У складу са наредбом, на отвореном смије бити највише до 50 људи, а у затвореном највише до 25, с тим да се сва окупљања морају вршити у простору који омогућује дистанцу од најмање 2 метра. Изузетак од те наредбе имају одржавање сједница и радних тијела Скупштине ХНК-а, уз поштивање свих епидемиолошких мјера.

Такође, истакнуто је како је обавезно ношење заштитних маски за лице у затвореном простору као и на отвореном уколико се не може држати препоручена дистанце од 2 метра између особа. Такође, обавезно је носити маске за лице у школама за све ученике од 5. разреда надаље.

Кризни штаб је забранио све ваннаставне активности на територију ХНК-а.

Такође, задужују се инспекције организоване при мјеродавним министарствима у ХНК-у односно мјеродавни општински и градски инспектори да појачају инспекцијски надзор свих инспекција, а у циљу контроле провођења наредби и спрјечавања ширења Ковид-19.

Осим тога, мјеродавна министарства и јединице локалне самоуправе обавезне су формирати и инспекцијске тимове које чине два инспектора који ће уз асистенцију полицијских службеника вршити контролу проведбе наложених мјера и изрицати санкције у складу са важећим прописима.

Обавезује се Завод за јавно здравство ХНК-а да континуирано прати епидемиолошку ситуацију у ХНК-у те у складу с тим предлаже даљње мјере у циљу спрјечавања даљњег ширења болести, саопштио је Кризни штаб.