Хрватско народно казалиште (ХНК) у Мостару у сурадњи са Средишњим државним уредом за Хрвате изван Републике Хрватске расписало је натјечај за најбољи необјављени драмски текст на хрватском језику за младе ауторе до 35 година.

Циљ натјечаја је унапрјеђење хрватске сувремене драме, повећање могућности професионалнога ангажмана младих аутора, јачање хрватскога заједништва те очување хрватског језика, културе и идентитета, приопћено је из ХНК Мостар.

Најбољи драмски текст којег ће одабрати жири, којег ће именовати ХНК Мостар, бит ће праизведен у мостарском казалишту, а мора бити написан на хрватском језику, може припадати било којој драмској врсти или жанру, не може бити из подручја луткарства или књижевности за дјецу, не може претходно бити објављен или сценски постављен, односно инсцениран.

Драмски текст потребно је доставити у електроничкој форми најдаље до 1. сијечња 2021. године.

Осим новчане награде у износу од 1.500 еура, најбољи текст бит ће постављен на сцену ХНК Мостар у 2021. години те ће бити уврштен у редовити репертоар ХНК. Након избора најбољег драмског текста бит ће објављен и натјечај за редатеља, такођер до 35 година, који ће инсценирати текст.

Из ХНК Мостар поручују како ће сви пошиљатељи, односно судионици натјечаја, добити повратну поруку као потврду о примитку драмскога текста у року од највише три дана, а резултати ће бити објављени 15. вељаче 2021. године на службеним интернетским страницама ХНК Мостар и Средишњег државног уреда за Хрвате изван Републике Хрватске.