Завод за јавно здравство Западнохерцеговачког кантона ускоро ће наручити одређене количине руског цјепива против коронавируса Спутник В. Вакцине ће послужити за цијепљење заинтересираних особа, и то не само из овог кантона, већ и из остатка земље.

Цјепиво које ће ускоро наручити Завод за јавно здравство Западно-херцеговачког кантона бит ће доступно у апотекама у Широком Бријегу, Грудама, Посушју и Лјубушком. Грађани ће се моћи вакцинисати у здравственим установама, док ће се остали држављани Босне и Херцеговине који то пожеле, цијепити у просторијама Завода за јавно здравство у Грудама. Услугу неће плаћати, али цјепиво – хоће, и то апотекама у којима ће оно бити доступно.

АНДРЕА ЈУРИЋ, Директорица Завода за јавно здравство ЗХК

Жупанијски завод за јавно здравство ЗХЖ-а путем веледрогерија тражио је начин и могућност да увеземо неко цјепиво, те да људима понудимо алтернативу док чекају. Не зна се колико ће се дуго чекати. Те прве дозе довољне су за 1.500 до 2.000 здравствених радника, а то је јако далеко од масивне вакцинације. Добили смо мноштво упита може ли се вакцина и гдје купити.

И у западној Херцеговини, као и у остатку земље подијељено је мишљење о вакцинама против KОВИД-а 19. Они који се намјеравају цијепити, кажу да ће искористити могућност да наруче руску вакцину.

Број наручених вакцина зависит ће од потражње грађана. Из Завода су позвали заинтересоване да изврше пријаву на службеној страници Завода или телефонским путем, сваког дана у термину од 8 до 16 сати. Пријављени ће, истакли су, имати предност приликом куповине.

АНДРЕА ЈУРИЋ, Директорица Завода за јавно здравство ЗХК

Замишљено је да веледрогерија, након што се сва могућа документација која је у процесу израде у Агенцији за лијекове БиХ заврши, да тај добављач увезе и довезе цјепиво до крајњих корисника, што су у овом случају љекарне. Нама је јако битно да се тај хладни ланац не повриједи, он ће бити контролисан у сваком сегменту. Од увоза, транспорта, лежања у веледоргерији и рпебацивања у љекарнама. Мјерит ће се минуте током ношења до Дома здравља.

Упитани да ли Закон о јавним набавкама може бити проблем приликом куповине цјепива, из Завода за јавно здравство Западно-херцеговачког кантона одговорили су нам да камен спотицања могу бити бирократија и сложен државни апарат, те да ће набавку у овом случају обавити веледрогерија Еликсир из Посушја, која ће одредити и коначну цијену цјепива, и то у зависности од броја наручених вакцина.

Сигурно је да маржа неће моћи бити већа од осам посто. Уколико се у наредним данима пријави довољан број заинтересованих, прве вакцине у западну Херцеговину би требале стићи у року од седам дана.