Кризни штаб Министарства здравства, рада и социјалне заштите Херцеговачко-неретванског кантона (ХНК) разматрао је епидемиолошко стање у Кантону.

На састанку су презентирани актуални подаци везани за број и структуру позитивних на Covid-19 у ХНК, саопћено је из Владе ХНК.

Опћа је оцјена како је епидемиолошко стање све озбиљније, а разлог за повећан број Covid-позитивних особа, што је Штаб у више наврата истицао, није у недостатности прописаних мјера, већ у њихову непоштивању.

Стога су изнова позвани грађани на опрез и придржавање свих прописаних мјера заштите, посебно држања дистанце, ношења маске у затвореном јавном простору те на отвореном, уколико није могуће одржати дистанцу од два метра, као и честог, темељитог прања руку, одржавања особне и хигијене простора.

Такођер, поновно је од свих мјеродавних институција, поглавито МУП-а ХНК и инспекцијских служби, затражена проведба појачаног надзора и кажњавања оних који крше донесене мјере превенирања оболијевања и заштите грађана.

Чланови Штаба упознати су како Министарство здравства, рада и социјалне заштите, од Управе за цивилну заштиту, односно Штаба цивилне заштите ХНК, није добило одговор на тражење Кризног штаба Министарства да Штаб цивилне заштите ХНК упути приједлог Влади ХНК за проглашење стања природне и друге несреће ради погоршаног епидемиолошког стања проузроченог ширењем болести COVID-19 у Херцеговачко-неретванском кантону.

Стога је од Федералног министарства здравства затражено да упути иницијативу да Федерални штаб цивилне заштите предложи Влади ФБиХ проглашење стања природне и друге несреће.

Такођер је, с циљем лакшег организирања наставног процеса, усвојена измјена епидемиолошких препорука која се односи на број ученика у једном разреду. Тако ће у учионицама гдје се могу испоштовати све епидемиолошке мјере, посебно дистанца између ученика, максималан број ученика бити 18.

На сједници су усвојене и ревидиране препоруке за тестирање на SARS-Cov-2, поступак с контактима, те завршетак изолирања и самоизолирања које ће бити упућене свим здравственим установама у ХНК, наводи се у саопћењу.