Влада Херцеговачко неретванског кантона (ХНК) усвојила је на телефонској сједници, на приједлог Кризног штаба Министарства здравства, рада и социјалне заштите ХНК, Закључак којим се у том кантону ограничава радно вријеме угоститељских објеката свих врста на начин да се радно вријеме може одредити у трајању од 05.00 до 21.00 сат.

Такођер, забрањује се организирање музике уживо у свим угоститељским објектима, јавним окупљањима и свечаностима свих врста (обитељским и јавним).

Закључком је дефинисано како мјере вриједе све док се седмична инциденца обољелих у ХНК не спусти на ниво испод 50 на 100.000 становника, а с њиховим провођењем ће се почети већ данас, саопћено је из Владе ХНК.

Завод за јавно здравство ХНК задужен је да настави пратити епидемиолошку ситуацију и да, по потреби, предлаже доношење рестриктивнијих мјера у односу на мјере из важећих наредби Кризног штаба Федералног министарства здравства.

За надзор над проведбом мјера дефинираних Закључком, као и свих важећих наредби и препорука усвојених закључцима Владе ФБиХ и Владе ХНК, задужене су јединице локалне самоуправе и мјеродавна министарства путем својих инспекција, те Министарство унутрашњих послова – свако у оквиру својих надлежности.

Закључак је донесен на основу Информације Кризног штаба о епидемиолошкој ситуацији у ХНК за период од 8. до 14. марта у којој је истакнуто како је инциденца 359,34 на 100.000 становника, те је шест пута већа у односу на период од 18. јануара до 21. фебруара, када је била у континуираном паду с најнижном вриједношћу од 57,64 на 100.000 становника, наводи се у саопћењу.