Хрватски народни сабор Босне и Херцеговине (ХНС БиХ) оштро је осудио “нон-папер” о БиХ који је члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић крајем марта упутио у Брисел и Њујорк, истакавши да је то “још један доказ константног злоупотребљавања државних институција”.

“ХНС изражава жаљење за чињеницом да је нон-папер изнио неукусне оптужбе о међународним партнерима, у првом реду ЕУ-у и САД-у и њиховим представницима у БиХ. Оптужбе о пристраности, неодлучности, политичком подилажењу и немару дипломатско су срамоћење БиХ на еуропској и свјетској разини”, навели су из ХНС-а БиХ.

Како су рекли, осим клевета, нон-папер је пласирао апсолутне неистине те личне политичке ставове о стању у Босни и Херцеговини.

“Покушај да представи разарајућу политику као прогресиван грађански чимбеник промашен је, апсурдан и неутемељен. Иста та политика дестабилизирајући је фактор БиХ и политичког дијалога, с чиме су дужносници диљем ЕУ и свијета сада поновно упознати”, навели су из ХНС-а.

Поручили су да ХНС БиХ осуђује клевете, те одбацује грубе неистине о стању и улогама унутар БиХ.

“Истодобно, позивамо на журан и конструктиван политички дијалог у циљу што скоријег постизања потребних искорака Босне и Херцеговине према еуроатлантској будућности заснованој на узајамном поштовању, уважавању и равноправности”, додали су из ХНС-а.

Подсјетимо, члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић послао је шефовима дипломатија ЕУ-а “нон-папер” о стању у земљи у којем оптужује Хрватску и Србију за мијешање у унутрашња питања БиХ преко странака које воде Драган Човић (ХДЗ БиХ) и Милорад Додик (СНСД).

Комшић је, такође, указао на појачан притисак Русије на БиХ, потешкоће у досадашњим процесима, тренутне политичке односе, као и уицаје и притиске у контексту будућих разговора чланица ЕУ о БиХ и Западном Балкану.