Да је предсједник Републике Хрватске својом изјавом погодио „у сриду“, видимо по садржају изјава и забрињавајуће разине комуникације бошњачких политичких представика, који се, изгледа, данас натјечу који ће испод сваке разине, оцијенити изјаву предсједника сусједне државе, стоји у приопћењу Хрватског народног сабора БиХ.

Питамо се, како смо брзо заборавили пружену помоћ те исте државе у највећем ратном вихору када су нам сами понудили помоћ, прихватили, збринули и помогли преко 500 000 избјеглица (бошњака) за вријеме највећих ратних прогона.

Иста та Република Хрватска слала је војну и хуманитарну помоћ Бошњацима и Хрватима у Босни и Херцеговини, спасила Бихаћ, а у исто вријеме, као захвалу томе чину, муџахедини су ритуално убијали и прогонили хрватски народ у Средишњој Босни.

Република Хрватска као супотписница Даyтонског мировног споразума има потпуно право скрбити над Хрватима Босне и Херцеговине, гласно спомињући и упозоравајући на све јаче негирање уставно загарантираних права хрватскога народа у Босни и Херцеговини, уз потпуно поштивање уставноправног поретка Босне и Херцеговине, заштите права и једнакоправности конститутивних народа, што и чине.

Сада када стојимо на истој црти непрестаног изазивања, неразумијевања и неспоразума, баш као и прије 25 година, пријеко нам је потребно да се прваци бошњачке политичке елите „отријезне“ у својим схваћањма за стварањем своје грађанске Босне и Херцеговине.

Надамо се како ће управо бошњачки политички представници предвођени Странком демократске акције, увидјети колику су помоћ примили од пријатељске Републике Хрватске, наћи бар мало разборитости те коначно Босну и Херцеговину почети градити као државу једнакоправних, конститутивних народа Срба, Бошњака, Хрвата и осталих житеља.

Хрватски народни сабор захваљује на државничком ставу и ангажману предсједника Републике Хрватске на расвјетљавању кривих политика бошњачког водства. Као и на рјешавању горућих тема у Босни и Херцеговини и на гласном упозоравању и нужном осигуравању потпуне једнакоправности конститутивних народа и грађењу стабилне еуропске Босне и Херцеговине.