Владе Њемачке и Холандије донијеле су одлуке о привременој обустави вакцинације Астразенеком за млађе од 60 година. У саопштењу Њемачке Сталне комисија за вакцинисање наводи се да су тромбозе ријетке, али имају тешке посљедице и то углавном за људе који су млађи од 60 година

Холандски медији су извијестили како је званичник Уније за здравствене услуге при опћинама (ГГД ГХОР) саопштио да је потпуно обустављено кориштење вакцина АстраЗенека због нуспојава и смртних случајева.

Њемачка агенција за контролу лијекова објавила је да је забиљежен 31 случај појаве угрушка код особа које су примиле ову вакцину, од укупно 2,7 милиона људи вакцинисаних у Њемачкој.

Речено је како су отказани термини за имунизацију вакцином АстраЗенеке, док се наставља с давањем вакцина Фајзер/БиоНТек.

Наведено је како је одлука донесена у консултацији с Министарством здравства те Институтом за здравље и околиш (РИВМ).

Министарство здравства Холандије, прво је из превентивних разлога 15. марта донијело одлуку о привременој суспензији вакцинације вакцином АстраЗенеке.

Марцел Стуркенбоом, директор Удружења старијих особа у Холандији, које броји око четвртину милиона чланова, раније је критизирао имунизацију особа старијих од 60 година вакцином АстраЗенеке.

У јучерашњем саопштењу наведено је како је, након што су се појавиле нуспојаве код пет жена, донесена одлука о привременој суспензији вакцинације особа млађих од 60 година вакцином АстраЗенеке.

Речено је како је једна од вакцинисаних жена старости између 25 и 65 година преминула усљед стварања угрушака крви.