Влада Холандије најавила је да ће од 26. јуна почети са примјеном четврте фазе ублажавања мјера против новог коронавируса.

У Холандији су премијер привремене владе Марк Руте и министар здравства Хуго де Јонге одржали заједничку конференцију за новинаре о плану ублажавања мјера.

Руте је казао да ће од 26. јуна кренути са реализацијом четврте фазе плана нормализације, који је почео 28. априла.

Наводећи да је укинута обавеза ношења маски у затвореним просторима, Руте је напоменуо да ће се маске и даље носити у возилима јавног превоза, аеродромима, авионима и средњим школама гдје се физичка дистанца не може одржати.

Према његовим ријечима, од 26. јуна подузеће велики корак ка нормализацији у земљи.

Руте је рекао да неће бити измјена када је ријеч о мјери физичке дистанце од 1,5 метар.

Према његовим ријечима, они који још увијек нису вакцинисани и који желе путовати на љето, имаће бесплатан тест на коронавирус.

Аматерска спортска такмичења могу се одржавати од 26. јуна.

Дискотеке и ноћни клубови, гдје се физичка дистанца не може одржати, биће отворени онима који покажу негативан резултат теста, који су вакцинисани или преболовали коронавирус у посљедњих шест мјесеци.

Обавеза рада од куће дјеломично је укинута.

Укинуто је временско ограничење за мјеста која продају алкохол. Дворане за кино, позориште, конференције, догађаје и вјенчања моћи ће користити свој пуни капацитет под условом да се поштују правила о физичкој дистанци.