Холандска авиокомпанија КЛМ, која се суочава с економским потешкоћама због пандемије коронавируса, планира у 2021. години отпустити од 4.500 до 5.000 стално запослених радника.

Из авиокомпаније КЛМ наведено је да уговор о раду 1.500 упосленика неће бити обновљен, 2.000 ће споразумно бити отпуштено, а бит ће раскинут и уговор о раду с 1.500 упосленика који раде у различитим одјелима ове холандске компаније.

“КЛМ ће требати дуго времена да се опорави и бит ће пуно неизвјесности”, наведено је у саопћењу.

Истакли су да би се отпуштања по потреби могла повећати.

Влада Холандије раније је обећала да ће осигурати пакет помоћи од 3,4 милијарде еура за холандску авиокомпанију КЛМ.

Wопке Хоекстра, министар финансија, изјавио је крајем јуна да ће милијарда еура помоћи бити у виду кредита, а остатак се односи на банкарску гаранцију.

Влада у замјену за пакет помоћи од авиокомпаније тражи да смањи трошкове за 15 посто, повећа улагања у одрживе ресурсе и смањи ноћне летове на аеродрому “Счипол” у близини главног града Амстердама.

У мају 2004. године КЛМ се спојио с Аир Францом при чему је формирана групација Еир Франс-КЛМ чије сједиште је на аеродрому “Шарл де Гол” у Паризу. Оба пријевозника су наставила пословати под својим старим називима као подружнице новонастале групације.

Авиокомпанија КЛМ је због пандемије коронавируса морала 90 посто својих авиона приземљити и задржати у хангару.

Процјењује се да је пандемија авиокомпанијама у свијету нанијела штету од око 84 милијарде долара.