Хонгконшка полиција ухапсила је данас 53 особе у рацијама на демократске активисте, а власти су рекле како је неслужбено гласање за избор опозиционих кандидата на градским изборима дио плана за ”рушење” владе.

У претресима у зору на 72 локације многи најистакнутији хонгконшки заговорници демократије су ухапшени у највећој акцији откако је Пекинг у јуну 2020. године у бившој британској колонији увео нови контроверзни закон о сигурности, извјештава Ројтерс.

Масовна хапшења повезана су с независно организираним гласањем прошлог јула за одабир опозиционих кандидата за отад одгођене парламентарне изборе.

Око 1.000 полицајаца судјеловало је у претресима, који су такођер укључивали претресе уреда, међу којима и уреда медијских кућа Епл Дејли, Станд Њуз и Инмедиак.

Секретар за сигурност Џон Ли рекао је да група планира нанијети ”озбиљну штету” друштву и да власти неће толерирати било какве субверзивне радње.

”Операција је данас усмјерена на активне елементе за које се сумња да су умијешани у злочин свргавања или озбиљног ометања легалног извршавања дужности владе Хонг Конга”, рекао је Ли новинарима.

Хапшења ће додатно потакнути критике да је Хонг Конг кренуо брзим ауторитарним заокретом.

Међу више од 50 ухапшених су бивши заступници, активисти и људи који су судјеловали у организацији предизбора у 2020. години, међу њима Џејмс То, Лам Чеук-тинг, Бени Таи и Лестер Шум.