Премијер Косова Авдулах Хоти рекао је посланицима Скупштине Косова да дијалог са Србијом треба да се заврши узајамним признавањем, да се не ради о техничком дијалогу, већ дијалог за коначни споразум и за потпуну нормализацију односа двије земље.

Косовски премијер је данас на захтјев Демократске партије Косова (ДПК), на интерпелацији о наставку политичког дијалога између Косова и Србије, са посебним нагласком на споразум између двије земље који је постигнут у Вашингтону рекао да Косово има обавезу да нормализује односе са земљама у региону, укључујући и државу Србију.

“О територијалном интегритету се не може преговарати и није покренут као питање прије мене, уставна организација Косова није погођена, не постоји Асоцијација са извршним овлашчењима. За ова два принципа дијалога, имамо пуну подршку наших међународних партнера”, казао је Хоти.

Рекао је да је трећи принцип да споразум мора бити у складу са Уставом Косова.

“Тема Асоцијације (општина са српском већином) и финансијских обавеза отворена је 7. септембра. Став владе је да се тема о ЗСО не отвара у дијалогу, пошто је овај споразум постигнут 2013. године”, рекао је Хоти.

Казао је да је у овој фази дијалога у току израда одређених елемената споразума о узајамном признавању Косова и Србије.

“Израда је започела са двије теме које смо наметнули, несталим особама и економским питањима, српска страна је затражила да се питање интерно расељених лица покрене у дискусији”, рекао је Хоти.

По њему, споразум треба да садржи елементе који укидају Резолуцију 1244 Савјета безбиједности УН.

Косовски премијер је нагласио да је споразум од 4. септембра постигнут након активне улоге Сједињених Држава.

“Овај споразум има 16 тачака, међу њима су велики инфраструктурни пројекти. Оцјењујем да је ово нови замах односа ЕУ и САД у вези са дијалогом Косова и Србије”, рекао је Хоти.

Додао је да ће постигнутим споразумом Косово постати епицентар активности економске инфраструктуре.

“Пристизање гаса на Косово биће инфузија. Косово ће постати епицентар активности економске инфраструктуре”, рекао је он.

У дискусији, за коју је пријављен велики број учесника, посланици наступају зависно од тога припадају ли владајућој коалицији или опозицији.