Премијер Косова Авдулах Хоти изјавио је данас да Заједница српских општина (ЗСО) неће бити формирана са извршним овлашћењима, већ онако како је утврдио Уставни суд Косова.

Хоти је на конференцији за новинаре рекао да је тема ЗСО затворена са споразумима из 2013. године ратификованим у Скупштини Косова и споразумом о принципима 2015. као и мишљењем Уставног суда, и да Приштина има гаранције савезника да ЗСО неће имати извршне надлежности.

”Уклонили смо са стола идеју размјене територија, нико не говори о тој теми. О унитарном карактеру државе се не може разговарати. Не постоји ЗСО са извршним овлашц́ењима”, рекао је Хоти послије састанка са специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком.

Хоти је рекао да косовска влада није под притиском и да не прихвата било какву пријетњу, а да је функција премијера коју он обавља у складу са Уставом.

”Није влада та која прихвата пријетње било кога. Имамо коалиционе споразуме са свим партнерима, укључујући и Српску листу и радимо заједно према њима (коалиционим споразумима)”, додао је Хоти.

Навео је да се у дијалогу Београда и Приштине разговара о коначном споразуму који подразумијева међусобно признање.

”Примјењује се принцип договорен са нашим партнерима и посредницима у дијалогу, ми се не слажемо ни око чега, док се о свему не договоримо. Ништа се не примјењује док се не закључи коначни споразум о узајамном признавању ратификован у Скупштини. Тада започиње примјена”, казао је он.

Додао је да је Лајчакова посјета у право вријеме да направи процјену дијалога, као и да планове за будуц́е састанке које ц́е обје стране имати у оквиру овог процеса.

”Ово није лак процес, постоје тешке теме као што су ЗСО и друге. Али свима ц́емо приступити на основу јасних принципа које смо обзнанили пред Скупштином. Косово није страна која блокира процес дијалога. Косово, можда први пут послије дужег времена, није само конструктивна странка, вец́ главни протагониста коначног споразума о узајамном признавању. Постигнут је споразум да се за столом за дијалог сједи само за једну ствар, за коначни споразум”, рекао је он.