Премијер Косова Авдулах Хоти изјавио је данас да ће коначни споразум са Србијом бити у складу са Уставом Косова и да ће довести до међусобног признања.

“Моја обавеза да заступам Косово у дијалогу произилази из Устав Косова. Чак и принципи на којима ц́е се заснивати споразум са Србијом заснивају се на овом Уставу”, рекао је Хоти у Скупштини Косова.

Хоти је на сједници парламента информисао посланике о сусретима са предсједником Србије Александром Вучићем, којима су посредовали француски предсејдник Емануел Макрон и њемачка канцеларка Ангела Маркел.

Према његовим ријечима, први принцип од којег полази подразумијева да је територијални интегритет Косова неупитан и неприкосновен.

Други принцип подразумијева да уставна организација не може бити доведена у питање.

“Споразум са Србијом биц́е у складу са Уставом. Устав је једини инструмент који таквом споразуму даје легитимитет”, рекао је Хоти.

Косовски премијер је такођер рекао је да су за мјесец дана успјели да врате Косово тамо гдје и припада, “у близину својих пријатеља”.

Према његовим ријечима, дијалог нема алтернативу ,а у том процесу рачуна на помоц́ косовских пријатеља у постизању циља током процеса, који је назвао тешким.

Он је додао да је за само месец дана уклоњено из било које расправе питање територијалног интегритета Косова и то више нико не спомиње.

“Пробили смо политичку и дипломатску изолацију Косова, одлучно и храбро избјегли ц́орсокак и преузели државну одговорност у дијалогу. То смо урадили без устручавања”, нагласио је Хоти.

Скупштина наставља рад дискусијом шефова посланичких група и посланика косовског парламента.