О актуелној мигрантској ситуацији разговарано је са Свевладом Хофманом, савјетником директора Граничне полиције Босне и Херцеговине.

На питање очекује ли БиХ нови мигрантски вал и да ли смо спремни за то Хофман је рекао да је потребно спровести одређене мјере да би се адекватно одговорило тај предстојећи проблем.

“Апсолутно можемо очекивати нови талас миграната према БиХ. Сада је право вријеме да најмјеродавније институције извршне власти озбиљно размисле о предстојећем проблему и напокон донесу мјере и радње које би полицијске и друге агенције за рад са мигрантима почели да спроводе”, рекао је Хофман.

Мигранти који улазе у БиХ нису тестирани на коронавирус и нису поштовали мјере самоизолације, те све то може угрозити постојећу епидемиолошку ситуацију у БиХ.

“Та околност може угрозити садашњу повољну епидемиолошку ситуацију. Ми смо прије пар дана у Сарајеву били свједоци једног теферича гдје су грађани у једном великом обиму кршили мјере социјалног размака и гдје су били награђени од неких високо рангираних полицијских службеника са честитком за изузетно коректно понашање”, казао је Хофман.

На изјаву Министра безбједности БиХ Фахрудина Радончића да неће дозволити отварање новог центра за мигранте у Сарајеву, Хофман је рекао да је потребно предузети све кораке да би се депортовали сви они који незаконито улазе у БиХ.

“Министар Радончић је са том изјавом апослутно у праву. Ми требамо знати да док се не промијени конкретна ситуација, а то је лоцирање, идентификовање, арестирање и депортовање свих оних који су незаконито ушли у БиХ и који БиХ користе као бумеранг према земљама ЕУ”, истакао је Хофман.