Иако службено не постоји иницијатива за повећање ПДВ-а, у јавности се шпекулира да би могао бити повећан на 19 посто. Јавност се пита је ли могуће повећање ПДВ-а и колико је оно економски оправдано.

У Управи за индиректно опорезивање истичу да су у Нацрту закона који су припремили за државни парламент оставили јединствену стопу ПДВ-а од 17 посто, као и нулту стопу на извоз. Сматрају и да је постојећи сустав јединствене стопе, која није висока, најбољи модел за Босну и Херцеговину, али да ће поступити онако како законодавац каже.

Управа за индиректно опорезивање ће примјењивати онакво законско рјешење како буде на крају усвојено у Парламенту БиХ. У случају увођења више стопа било би потребно вријеме од минимално шест мјесеци да Управа буде у потпуности спремна. То подразумјева измјену порезне апликације и додатне обуке. То вријеме је потребно и порезним обвезницима који ће морати прилагодити своја софтверска рјешења која прате њихов рад.

С формирањем Вијећа министара које би ускоро требало услиједити поново се актуализирала прича о повећању ПДВ-а. За је, уз одређене увјете, мандатар за састав новог Вијеа министара.

ЗОРАН ТЕГЕЛТИЈА, новоименовани предјседатељ Вијећа министара БиХ

Ја сам спреман да то подржим само у тренутку ако ће се тај новац вратити директно господарству. Он може бити директно враћен господарству, наравно, не кроз новац, али кроз сустав доприноса који су сасвим сигурно највећи на нашем простору може да се тај дио новца врати у ту позицију.

Опозиција је категорички против повећања ПДВ-а.

БРАНИСЛАВ БОРЕНОВИЋ, ПДП

То је јако опасно. Штетно и за господарство и за грађане. Нови намети никако неће добро утјецати на стандард грађана и бит ће изузетно негативни по господарска кретања.

Господарственици нису одушевљени све гласнијим најавама повећања ПДВ-а. Ако се то ипак догоди, кажу да се мора водити рачуна о могућим посљедицима по господарство и грађане.

АЛЕКСАНДАР ЉУБОЈА, Господарска комора регије Бања Лука

Хоће ли то бити са 17 на 19, са 17 на 18, хоће ли направити временски размак па рећи у наредне четири године ћемо повећавати сукцесивно до неког износа што у сваком случају треба урадити. И ми смо за то. Али само под увјетом да се нађе адекватан баланс и да се заштите сви они који би потенцијално могли осјетити негативне посљедице тог повећања.

Економисти такођер не мисле да је повећање ПДВ-а добра идеја. Никакав изговор, сматрају, није да имамо најнижу стопу пореза на додану вриједност у регији.

ЗОРАН ПАВЛОВИЋ, економски аналитичар

Када не желите стезати ремен што раде грађани у БиХ морају, онда је најлакше наћи оправдање да се то оптерећење повећа. Оно што је бит јест уштеда, смањење броја запослених, смањење судјеловања јавног сектора у прорачунима.

Хоће ли доћи до повећања ПДВ-а и за колико, одлучит ће Парламент БиХ. Посљедну ријеч дат ће политичари, а не струка, господарственици или грађани који ће по свом џепу најбоље осјетити евентуално повећање ПДВ-а.