Велепосланства Кине и Русије у БиХ кажу да не могу прецизирати точан датум испоруке њихових цјепива за нашу земљу.

Потврдили су нам само да су запримили захтјеве од бх. власти.

Министарство цивилних послова је приопћило да они нису изравни преговарачи, већ посредници у преговорима.

У којој фази је набавка инјекција, опширније у извјештају Дарија Дрмаћа.

Улога Министарства цивилних послова је координација у области здравства, па је Министарство сукладно с том улогом објединило исказане потребе како би кроз заједничку наруџбу помогли бржој реализацији набаве цјепива, потврдили су за БХТ1 из овог министарства.

За сада објединили су захтјеве ентитетских власти и Брчко дистрикта, те их прослиједили представништву Пфизер-а у БиХ, и велепосланствима Русије и Кине у БиХ.

Ентитети и Брчко дистрикт у својим захтјевима исказали потребу за набавку око 570 тисућа доза руских, америчких и кинеских произвођача.

Напомињемо да су ово потребе исказане према Министарству због координације заједничке набаве, што не значи да су то и једине набаве које врше ентитети.

Министарство цивилних послова нема сазнања о томе када ће произвођачи одговорити.

Кажу да даље активности диктирају надлежни ограни ентитета и Брчко дистрикта.

Надлежни органи ентитета ни данас нису имали детаљније информације о набавци, као ни велепосланства од којих је наша земља тражила цјепива.

ВЕЛЕПОСЛАНСТВО РУСИЈЕ: Тренутно смо у сталном контакту са овлаштеним институцијама БиХ и ентитетa како бисмо што прије ријешили питање осигурања испоруке руске инјекције «Спутник ВЕ» у Босну и Херцеговину.

ВЕЛЕПОСЛАНСТВО КИНЕ: Велепосланство Народне Републике Кине у Босни и Херцеговини је примило писмо намјере Министарства цивилних послова БиХ о набавци инјекције против ЦОВИДА-19 те ће бити у контакту са истим о томе.

Равнатељ института за јавно задравље Републике Српске, коментирао је данас цјелокупан процес набавки 250 тисућа руских цјепива за тај ентитет.

БРАНИСЛАВ ЗЕЉКОВИЋ, равнатељ Института за јавно здравље РС

Изравну набавку коју врши Република Српска везано за руску инјекцију, коју очекујемо крајем вељаће, као што смо и већ више пута говорили, извјесно је да би она могла доћи раније, не можемо са сигурношћу тврдити хоће ли то бити половица или крај вељаче.

Подсјетимо, Босна и Херцеговина је уговорила кроз механизам ЦОВАX милијун и 232 тисуће доза цјепива, те кроз механизам опсркбљивања Еуропске уније још 892 тисуће доза.

До данас точан датум испоруке тих цјепива није познат.