Бугарски премијер Бојко Борисов предложио је у понедјељак формирање вишестраначке владе стручњака након парламентарних избора на којима његова странка ГЕРБ води према излазним анкетама, али не осваја апсолутну већину.

“Предлажем мир – искористимо стручњаке и до просинца преузмимо одговорност за борбу с пандемијом како би се поновно могло напредовати”, рекао је Борисов у понедјељак. Није навео имена потенцијалних стручњака у таквој влади.

Борисовљева проеуропска владајућа странка ГЕРБ према излазној анкети Галлупа може рачунати на 25 посто гласова бирача у најсиромашнијој чланици Еуропске уније.

Очекује се да ће још шест странака уз ГЕРБ, укључујући три просвједне, освојити мјеста у парламенту.

Борисов се у видеу на Фацебооку обратио просвједним странкама.

“Немате стручњака, немате људи, требате учити, али ми имамо огроман потенцијал”, рекао је дугогодишњи бугарски премијер.

Бугари су у недјељу бирали 240 заступника Националне скупштине у Софији. Одазив бирача био је око 48 посто према подацима Галлупа Интернатионала.

Борисова чекају тешки коалицијски преговори како би осигурао нови четверогодишњи мандат, а опције за формирање коалиције комплицира појава популистичке странке “Постоји такав народ” популарног телевизијског водитеља и пјевача Славија Трифонова која је према Галлуповој анкети на другом мјесту са 17,1 посто освојених гласова.

Према анкети коју је провео Алпха Ресеарцх, опорбени социјалисти су други са 17,6 посто освојених гласова, а Трифонов трећи с 15,2 посто.

Трифонов (54), чији су концерти с домољубним пјесмама привукли тисуће људи, одбацио је могућност коалиције с ГЕРБ-ом и социјалистима.

Парламентарни избори у недјељу проведени су уз здравствене прописе, укључујући мобилне гласачке кутије за људе у карантени.