Почетком 2019. године група родитеља дјеце обољеле од дијабетеса тип 1 уз несебичну подршку Удружења Нови Хоризонти Тузла и Инсула Мостар покренула је Иницијативу “За живот с мање боли” чији основни циљ је да обољели од дијабетеса тип 1 и ријетких облика дијабетеса на терет здравствених фондова Федерације Босне и Херцеговине и Републике Српске добију сензоре за континуирано мјерење глукозе.

Захваљујући заступници у Парламенту Федерације Босне и Херцеговине, докторици Фаики Мујановић – Гламочанин, Иницијатива за “Живот с мање боли” пред Владом Федерације БиХ нашла се у мају прошле године, но иста је одбијена уз образложење да за провођење не постоје законски увјети с обзиром на то да у том тренутку у Агенцији за лијекове Босне и Херцеговине није било регистрираних сензора за континуирано мјерење глукозе.

“Чим се стекну законски увјети и ти сензори регистрирају код Агенције за лијекове и медицинска средства у Бањој Луци, ми ћемо пронаћи начин да се та помагала нађу на попису те направи ребаланс прорачуна Федералног фонда солидарности и учинити их доступним нашим пацијентима”, након што је Влада одбила Иницијативу за бх. медије је изјавио министар здравства ФБиХ, Вјекослав Мандић.

Његова изјава, односно обећање дато родитељима дјеце обољеле од дијабетеса тип 1, свим обољелим од ове опаке болести те босанскохерцеговачкој јавности, дало је вјетар у леђа иницијаторима ове акције, а када су у коловозу прошле године регистрирани сензори Иницијатива “За живот с мање боли” добила је још један додатни вјетар у леђа.

“Видите, основни циљ Иницијативе је заправо да обољели од дијабетеса тип 1 и ријетких облика дијабетеса на простору цијеле БиХ, у овом случају говоримо о Федерацији, “конзумирају” иста права. Водили смо се том идејом јер у најмању руку није у реду да обољели у рецимо два Кантона данас или сутра добивају сензоре, а у осталих осам не добивају. Свјесни свих мана здравственог система у Федерацији БиХ, ипак смо се одлучили за ту борбу. И ево, били смо у праву. На крају се испоставило да постоје законски оквири према којима здравствени завод Федерације БиХ може осигурати сензоре за све своје осигуранике”, истакао је Аднан Бегановић, један од родитеља који је с Јеленом Радић Шкрбић, те Удружењем Нови Хоризонт Тузла и Инсула Мостар покренуо Иницијативу.

Дакле, када су сензори регистрирани докторица Фаика Мујановић – Гламочанин је Иницијативу упутила у Парламент Федерације Босне и Херцеговине, а почетком септембра је једногласном одлуком парламентараца усвојена Иницијатива “За живот с мање боли”.

И тада се чинило да је ова борба за права обољелих од дијабетеса тип 1 и ријетких облика дијабетеса, бар на територији Федерације БиХ окончана. Но, Влада Федерације БиХ на 204. сједници донијела је одлуку да се на Листу лијекова обавезног здравственог осигурања ФБиХ и у Препоручени садржај приоритетних програма укључи и сензор за мјерење глукозе у крви и одашиљач. Али, у својој одлуци “скинула” је терет с федералног здравственог завода и задужила Министарства здравства кантона да у сурадњи са жупанијским заводима здравственог осигурања осигурају новчана средства за финанцирање потребних сензора и одашиљача за мјерење глукозе у крви у оквиру препорученог садржаја приоритетних програма.

Другим ријечима, и поред одлуке Парламента Федерације БиХ, Влада је поново све вратила на кантоналне нивое и тада се чинило да и поред великих успјеха (регистрација сензора, уврштавање на листу лијекова обавезног здравственог осигурања) Иницијатива “За живот с мање боли” није испунила главни циљ, а то је иста права за све обољеле на територији цијеле Федерације БиХ.

Ипак, борба је настављена, а докторица Фаика Мујановић Гламочанин је захтијевала од Владе ФБиХ да поступи по Одлуци о утврђивању основног пакета здравствених права на темељу члана 32. Закона о здравственом осигурању, гдје се ова права осигуравају под једнаким увјетима свим осигураним особама на територији ФБиХ на начелима узајамности и солидарности уз констатацију да је доступност сензора могуће осигурати уврштавањем у основни пакет здравствених права за провођење превентивних програма и програма унапрјеђења здравља на територији цијеле ФБиХ.

“Ово је Иницијатива која не смије отићи у заборав. Поред тога што ће се осигурати лакши живот обољелим од дијабетеса тип 1, спријечит ће се и компликације које доноси ова болест, а то су отказивање бубрега, ампутације, болести срца и многе друге. Научна истраживања говоре да је контрола болести уз помоћ сензора много јефтинија за државу и друштво од компликација које настају ако се дијабетес не контролира на најбољи начин. Послала сам допис Влади уз захтјев да промијени одлуку и умјесто на листу приоритетних програма сензоре стави на листу превентивних програма што би значило да финанцирање иде преко Фонда солидарности и сензори би били доступни. Дакле, нема законске препреке и треба само воља и слух”, истакла је заступница у Парламенту ФБиХ, докторица Фаика Мујановић Гламочанин, која је потписник свих горе наведених Иницијатива.

На крају, с обзиром на то да нема законских препрека за комплетно усвајање Иницијативе “За живот с мање боли”, може се рећи да је Влада ФБиХ на испиту, хоће ли радити за народ који ју је изабрао или пак против тог народа, наводе у приопћењу иницијативе “За живот са мање боли”/Инсула.