Трећи вал резултирао је попуњеним болничким капацитетима у болницама широм Босне и Херцеговине. Све више је пацијената за хоспитализацију, а клиничке слике, како тврде лијечници, до сада најтеже.

Овакав сценариј потрајат ће, кажу, најмање још мјесец.

“Задњих мјесец дана је у апсолутном пуном капацитету и што је најзабрињавајуће да су клиничке слике горе, да долазе све теже и тежи пацијенти. Вјероватно ће овај вал потрајати сигурно још мјесец дана. Крајње је вријеме да се уозбиљимо јер сваког може задесити судбина да има тешку клиничку слику”, казао је Златко Гузин, равнатељ Кантоналне болнице Мостар.

С тежом клиничком сликом јучер су хоспитализирана 33 пацијената у Опћој болници. Стање је, тврди равнатељ ове установе, комплексно и тешко.

Здравствени сустав под притиском и нема разлога за опуштање. Стабилизација трећег вала може се очекивати само ако потпуно испоштујемо правила, с тим да је велико питање јесмо ли већ закаснили?

“Постоје правила за стабилизацију, а то је прије свега масовно цијепљење становништва које нажалост није проведено. И друга ставр је поштивање свих прописаних мјера до максимума. А очито је да се са цијепљењем закаснило”, каже Исмет Гавранкапетановић, равнатељ Опће болнице “Прим. др Абдулах Накаш”.

И сада се плаћа скупи данак томе и сада треба учинити све да се тај процес унаприједи.

“Ситуација у БПК је слична као у Сарајеву, сходно броју становника, велик је број заражених и велик је број оних којима је потребна хоспитализација. Тако да смо ми врло брзо премашили наше капацитете у оквиру болнице. Морам рећи да као болница нисмо имали никад инфективни одјел, нисмо имали инфектолога, али смо због тешке ситуације већ од листопада створили одјеле гдје се такве пацијенте третира”, казала је Алдијана Беговић помоћница равнатељице Кантоналне болнице у Горажду.

А нови сој вируса сада највише дјелује на радноспособно становништво, чије клиничке слике забрињавају, поручује равнатељица Дома здравља у Бијељини Даније Ђукин.

“Ако ви данас тестирате 100 људи у нашој установи и од њих је 75 позитивно што вам то говори? То су људи који ће тијеком једног контакта заразити четири особе. И то се множи, а друго што није више исто као у почетку кад се могао пребољети на ногама, овај сада мутира и клиничке слике су јако тешке”, истиче Ђукин.

Притисак пацијената на Цовид амбуланту Болнице “Србија” у Источном Сарајеву се не смањује.

Број примљених пацијената много је већи од броја отпуштених с лијечења, тврди равнатељ ове установе. Лијечници поручују да је немогуће прогнозирати када ће се догодити врхунац овог вала, а здравствени сустав ће издржати, поручују, само ако грађани буду одговорни.