Европски парламент је закључио да би требало увести COVID потврду на 12 мјесеци, а коначну одлуку треба донијети Вијеће Европске уније. Тај би документ, у дигиталном или папирном облику, за држављане Уније гарантирао да је особа вакцинирана или да је пребољела COVID. Цертификат би се требао издавати и за држављане трећих земаља, укључујући и БиХ.

Намјера је да се та потврда уведе до почетка љета. Шта могу очекивати бх. грађани?

Доласком љепшег времена и с повећањем броја цијепљених особа, све је лакша опција путовања. Но како би се путовања одвијала несметано, барем према најавама Еуропског парламента, потребно је увођење COVID путовница. Како Босна и Херцеговина није чланица Еуропске уније, а уједно је и комплексна земља тако и увођење COVID путовница представља проблем и прије самог увођења.

“Ми као земља која нисмо још увијек унутар ЕУ би имали пуно проблема, тако да се бојим да ће то направити додатне административне проблеме којих већ имамо исувише пуно и ја се залажем за једну потпуну слободу човјека”, каже Ахмедин Шабанагић, равнатељ Агенције „Аутопревоз-Бус“, Мостар.

“Прије самог доласка гостију у БиХ ми би требали бити земља на барем наранџастој, жутој или зеленој листи да би нам гости икако дошли. Имали смо раније проблема кад би прелазили границу, то је трајало дуго у Дољанима, на било којој, док се цијели аутобус прегледа а сад ће с тим бити већи проблем и веће процедуре”, напомиње Сања Каљужни из Фортуна Турс, Мостар.

Тко год је преболовао COVID у нашој земљи, а пријавио се обитељском лијечнику, може добити потврду о преболованој зарази с којом може путовати. Они који су се тестирали у приватним лабораторијима не могу добити ту потврду.

“Што се тиче извода из медицинске документације односно потврде из које се јасно види да је особа преболовала COVID-19, тренутно може путовати у Републику Хрватску а за све остале земље се мора информирати на њиховим страницама, дакле неке земље потврђују те изводе из медицинске документације на три, неке на шест мјесеци и то је све подложно промјенама”, рекла гласноговорница Дома здравља Мостар Инес Поповац.

За сада је Кантон Сарајево једини у нашој земљи који би требао покренути апликацију за добивање ЦОВИД путовнице. Њу би могли добити сви цијепљени становници Кантона Сарајево без обзира на то гдје су цијепљени. Стога се намећу питања попут – што је с осталим грађанима наше земље? Што је с онима који су се цијепили руским или кинеским цјепивом које још није одобрила Еуропска агенција за лијекове? Што је с онима који су примили само прву дозу?

Увођење COVID путовница није још увијек стављено на разину наше државе већ се њиме баве поједине жупаније односно ентитети.

А додатан апсурд за нашу земљу јесте што Босна и Херцеговина на капаљку добива цјепива и то углавном од донација а управо су та цјепива један од основних елемената који би били заступљени у COVID путовници.

“Уколико уопће дође до усуглашавања унутар ЕУ, уколико се уопће изгласа и донесе одлука да се уведе, да нам дају потребне инпуте како би се ми могли благовремено припремити и наравно да ћемо пратити ЕУ, уколико они донесу ту одлуку, ми већ сада радимо на томе да будемо спремни”, рекла је министрица цивилних послова БиХ Анкица Гудељевић.

Будући да још ни Еуропска унија није начисто на који ће начин провести ову процедуру, тешко је очекивати да ће у нашој земљи то тећи без проблема. Но, за сада је јасно како COVID путовница неће служити као путна исправа