Већ скоро годину дана теретни саобраћај мостом преко ријеке Саве између Гуње и Брчког је у прекиду.

Међутим, из Владе дистрикта увјеравају да се ради на рјешењу овог проблема и да би, ако сви услови буду испуњени, већ на прољеће могли почети радови на реконструкцији моста којим сада саобраћају

У јануару ове године, након низа процјена и неповољних резултата провјере, мост Брчко – Гуња затворен је за саобраћај теретних возила и аутобуса.Једно од рјешења је реконструкција моста, а Скупштина Дистрикта већ је донијела одлуку о издвајању 1,6 милиона КМ за ове намјене.

МОСТ БРЧКО – ГУЊА: НА ПРОЉЕЋЕ РЕКОНСТРУКЦИЈА?

СИНИША МИЛИЋ, градоначелник Брчко Дистрикта

“Чини ми се да идемо у добром правцу и да би ми већ на прољеће, под условом да скупштина одобри једну овакву идеју, могли имати и конкретне радове”.

С обзиром на то да је ријеч о међудржавном мосту, за било какве радове неопходна је сагласност обје стране. Средином јула потписан је споразум Владе Хрватске и Савјета министара БиХ којим су дефинисани односи двије државе по овом питању.

НЕОПХОДНА САГЛАСНОСТ ДВИЈЕ СТРАНЕ

МЛАДЕН ГОЛУЖА, Министарство комуникација и промета БиХ

“Тренутно министарство тражи новац за финансирање мостова свих кјои су обухваћени споразумом, а један од приоритета је мост Брчко-Гуња, то морамо урадити са представницима РХ и тај мост подлијеже неким већим захватима”.

Хрватска за сада не учествује у реконструкцији јер споразум још није ступио на снагу.

МЛАДЕН ГОЛУЖА, Министарство комуникација и промета БиХ

“Видјећемо кад ми осигурамо новац, министарство комуникација и промета је поднијело захтјев, уколико се новци буду осигурали, то ће бити један од приоритета”.

СИНИША МИЛИЋ, градоначелник Брчко Дистрикта

“Исказали суи своју спремност да учествују у суфинансирању ових радова, тако да ја не очекујем ту неке посебне проблем уколико се ми дефинитивно опредијелимо да на овакав начин рјешавамо овај проблем”.

Мост је саграђен још у вријеме Аустро-Угарске, 1894. године, дуг је 755 метара и стоји на 27 бетонских стубова. У ратовима је неколико пута рушен, а 2009. саниран је оштећени стуб с брчанске стране.