Привредници у Републици Српској траже и очекују у текућој години смањење збирне стопе доприноса, те трошкова по основу парафискалних намета, да би се на овај начин растеретило њихово пословање, отежано пандемијом коронавируса.

Пословна заједница тражи од Владе Републике Српске да збирна стопа доприноса са садашњих 63 буде враћена на ниво из 2008. године када је износила 52 одсто. Такође сматрају да у Босни и Херцеговини треба да дође до хармонизације о овом питању.

“Наш кључни закључак иде у правцу смањења збирне стопе доприноса на ниво из 2008.године. Такође је битно да порески прописи у ФБиХ коначно буду усвојени и да буде смањена збирна стопа доприноса на ниво као што је то у РС”, каже директор Удружења послодаваца РС Саша Ачић.

Портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић истиче да би то сигурно у значајној мјери помогло да превазиђу проблеме.

“Првенствено проблеме проузроковане ширењем вируса корона који и даље наноси штету пословању приовредних друштава”, каже Благојевић.

Привредници, нарочито они из реалног сектора, поручују да ће тешко преживјети ако садашње стопе доприноса и парафискални намети не буду смањени.

“Преко већих плата наших радника већи је поврат ПДВ-а. Већа је куповна моћ тих радника и опет се све те паре врате држави”, каже Маринко Умићевић, технички директор Фабрике обуће “Бема” из Бањалуке

Задржавањем садашњих стопа доприноса, сматрају економисти, постиже се супротан ефекат од жељеног.

“У бити ми правимо двоструку штету. Нити пунимо фондове. Нити људи могу легално да троше паре које су зарадили, а послодавцима стварамо само додатни проблем да дођу до готовог новца да би сачували радну снагу”, сматра економски аналитичар Зоран Павловић.

И поред бројних аргумената који иду у прилог смањењу збирних стопа доприноса на плате, тешко да ће власти на било којем нивоу у Босни и Херцеговини пристати на тако нешто и угрозити свој комодитет. А привреда нека се сналази како зна и умије.