Ученици од 5. до 8. разреда ове се школске године неће враћати у школске клупе, док ће се средњошколцима настава и даље одвијати на даљину уз могућност проведбе практичне наставе и завршних испита у просторима школа, објавила је у сриједу министрица образовања Блаженка Дивјак.

Након што је Хрватски завод за јавно здравство (ХЗЈЗ) у сриједу објавио нове упуте за спрјечавање епидемије коронавируса за вртиће и разредну наставу које вриједе од 25. свибња, министрица Дивјак на својем је Фацебоок профилу објавила приказ планираног завршетка наставне године.

“Поздрав свима! Ово је приказ планираног завршетка ове наставне године, а епидемиолози и лијечници данас су написали да су школе сигурне за повратак запосленика и ученика разредне наставе”, написала је министрица.

Према објављеном приказу, школе се 25. свибња отварају за све ученике од 1. до 4. разреда основне школе. Ученици се могу накнадно укључити.

Од 5. до 8. разреда наставна година завршава се кроз наставу на даљину и ученици се не враћају у школу.

За ученике средњих школа, настава се такођер завршава на даљину, а у школи се проводи практична настава и слични облици рада. Исто вриједи и за ученике завршних разреда средње школе, којима се настава на даљину проводи до краја наставне године. У школи се могу одржавати завршни испити.

У високом образовању, настава се такођер наставља проводити на даљину. На високим училиштима могу се одржати практичне, умјетничке и клиничке вјежбе.

Према новим упутама ХЗЈЗ-а за вртиће и разредну наставу које вриједе од 25. свибња, уз остало се повећава број дјеце у скупинама, ученици у школу могу долазити сами, а изјава родитеља није потребна.