Од 7 сати до 19 сати навечер бит ће отворено готово 7.000 бирачких мјеста за 3,86 милијуна хрватских држављана који ће изабрати заступнике за 10. сазив Хрватског саборa.


На свим бирачким мјестима у Хрватској на снази су посебне епидемиолошке мјере, тако да су бирачи уз маске и дезинфекцију руку, дужни понијети властиту кемијску оловку те се придржавати минималног размака.

Државно изборно повјеренство (ДИП) потврдило је кандидацијске листе за избор 151 заступника за Хрватски сабор на данашњим парламентарним изборима. Судјеловат ће 192 листе с 2.669 кандидата, од којих 41 посто чине жене. На дан избора бит ће отворено 6.999 бирачких мјеста у земљи и иноземству.

Избори се проводе на бирачким мјестима на подручју Републике Хрватске и у сједиштима дипломатско-конзуларних представништава Републике Хрватске. Бирачи који немају пребивалиште у Републици Хрватској бирају 3 заступника у посебној (11.) изборној јединици.

Министарство управе регистрирало је 3,674.695 бирача с пребивалиштем у Републици Хрватској по опћинама и градовима, док је 184.786 бирача без пребивалишта у Републици Хрватској, што је укупно 3,859.481 бирача. У иноземству се гласа два дана, 4. и 5. српња.

Службена изборна кампања трајала је до 3. српња у поноћ, када је наступила предизборна шутња.

Бирачки одбори на парламентарним изборима броје по 10 чланова, а укупно ће бити ангажирано 70.000 чланова бирачких одбора који ће данас проводити изборе за Хрватски сабор.

Према анкетама, највише бирача подржат ће Хрватску демократску заједницу (ХДЗ), која на изборима наступа самостално, или Рестарт коалицију коју сачињавају: Социјалдемократска партија (СДП), Хрватска сељачка странка (ХСС), Хрватска странка умировљеника (ХСУ), Грађанско-либерални савез (ГЛАС), Истарска демократска странка (ИДС), Приморско-горански савез (ПГС) и Странка народног и грађанског активизма (СНАГА).

Међу утјецајније странке и коалиције, према већини анкета, спадају и Домовински покрет на челу с Мирославом Шкором, Мост независних листа којем је на челу Божо Петров, Зелено-лијева коалиција Можемо!, коалиција коју чине Странка с Именом и Презименом, Паметно и Фокус, те коалиција седам странака окупљених око странке Живи зид под називом Доста пљачке.

У 12. изборној јединици, у којој се бирају представници националних мањина, српска национална мањина има шест кандидата за три заступничка мјеста, мађарска мањина једног кандидата за једно мјесто, талијанска једног кандидата за једно мјесто. Чешка и словачка мањина имају два кандидата за једно заступничко мјесто. Скупина од пет мањина (албанска, бошњачка, црногорска, македонска и словенска) имају седам кандидата за једно мјесто, а скупина од 12 мањина (аустријска, бугарска, њемачка, пољска, ромска, румуњска, русинска, руска, турска, украјинска, влашка и жидовска) имају четири кандидата за једно мјесто.

С обзиром на пандемију коронавируса, на изборима се проводе посебне епидемиолошке мјере, тако да без властите кемијске оловке и маске која прекрива уста и нос бирачи неће моћи гласати.

“Нема прописа који брани гласање зараженим особама, но опће мјере заштите здравља и здрав разум налажу сваком тко болује од било које заразне болести да не угрожава здравље других људи, па и када се ради о остваривању бирачког права. Надамо се да особе којима је дијагностицирана заразна болест дијеле став Државног изборног повјеренства и да неће због тога доводити у питање здравље других особа, што је такођер право зајамчено Уставом Републике Хрватске“, приопћило је Државно изборно повјеренство.

Гласање ће се проводити у 83 дома за старије и немоћне на подручју Хрватске, гдје ће, уз маску, рукавице и назувке на ципелама, за чланове одбора и проматраче бити потребно дезинфицирање често кориштених површина. Гласање ће се одржавати у предворјима домова за старије и немоћне, а непокретним особама чланови одбора ће, уз здравственог дјелатника, долазити у собу.

Особе које су у самоизолацији могле су се пријавити надлежном изборном повјеренству или бирачком одбору све до данас, до самог дана избора, и затражити да им се, усљед изречене мјере самоизолације, омогући гласање на адреси пребивалишта. Бирачи који су на дан избора у самоизолацији гласају испред улаза стана или куће у којима имају пребивалиште и притом обавезно носе маску за нос и уста.

Због проглашеног стања епидемије, аналитичари очекују рекордно ниску излазност бирача.

Излазност до 11:30 сати ДИП ће објавити у 12 сати, а излазност до 16:30 у 17 сати, док ће привремене резултате парламентарних избора кренути објављивати од 21 сат.