У Етнографском музеју отворена је изложба “Писанице – сплет хрватских и руских традиција“ на којој су представљени традицијски и сувремени начине украшавања и израде писаница дијела Русије и црвене Мославине.

Украшена јаја, писанице, најважнији су симбол Ускрса те су присутне у католичкој и православној традицији, истакнуто је на отворењу изложбе која за циљ има приказати сплет орнамената и техника украшавања јаја које су присутне у обје традиције, руској и хрватској. На изложби су изложене писанице настале од 1970. године до 1995., а дио их је израђен у сувремености.

Велепосланик Руске Федерације у Хрватској Андреy Нестеренко, који је службено отворио изложбу, нагласио је како је ово прилика уочити дубоке заједничке културне везе између два народа.

“Ова изложба је посвећена традицији ускрсних јаја која су увријежен симбол мира и просперитета код славенских народа. Постоји доста традиција украшавања ускрсних јаја у којима се виде заједнички, славенски културни слојеви наших двају народа”, казао је Нестеренко.

У Хрватској у свим регијама живи око 3.000 припадника руске националне мањине, због чега је основана Координација удруга руских сународњака (КУРС) која за циљ има очување националног идентитета и обичаја ове мањине.

Писанице које су израдили чланови КУРС-а представља сувремену интерпретацију традицијских руских мотива.

Сурадњу КУРС-а на подручју народних обичаја почела је с Божићем, а настављена с Ускрсом као другим пројектом културног повезивања двију земаља.

Изложба је која је остварена у сурадњи Етнографског музеја с Координацијом удруга руских сународњака (КУРС) и Културном удругом “Свети Мартин” Дубрава остаје отворена до 6. травња 2021.