Тијеком овог тједна у Хрватску ће стићи нешто мање од 100.000 доза цјепива, што захтијева координацију националног и жупанијских стожера цивилне заштите, поручено је данас из Банских двора.

Предсједник Владе Републике Хрватске Андреј Пленковић одржао је видео састанак с представницима Националног стожера Цивилне заштите, свим жупанима те челницима жупанијских Завода за јавно здравство око борбе против КОВИД-19 и дистрибуције надолазећих доза цјепива.

Након састанка, министар здравства Хрватске Вили Берош извијестио је како је данас, на 407. дан од појаве коронавируса у Хрватској, забиљежено 735 нових случајева коронавируса, но како тај број не представља стварно стање с обзиром на ускрсне благдане који су обиљежени претходних дана.

Берош је извијестио како је на састанку са жупанима и челницима жупанијских завода било разговора о епидемиолошким мјерама те о процесу цијепљења.

“На почетку тједна у којем у Хрватску стижу значајније количине цјепива, хтјели смо их обавезати да организацијски буду спремни, промптни на долазак већих количина цјепива. У овом тједну ће доћи нешто мање од 100.000 доза, до краја четвртог мјесеца око 490.000 доза”, казао је Берош.

Поручио је како ће Хрватска заузети коначан став након адекватне службене информације коју ће о цјепиву АстраЗенека, односно могућим нуспојавама овог цјепива, понудити Еуропска агенција за лијекове (ЕМА).

Равнатељ Хрватског завода за јавно здравство (ХЗЈЗ) Крунослав Цапак истакнуо је, говорећи о АстраЗенеки, како је изјаву о могућим нуспојавама овог цјепива, тромбоемболији, дао један члан ЕМА-иног повјеренства за фармаковигиланцију, која је пренесена у свим медијима, но како се не ради о службеном ставу ЕМА-е.

Процијенио је како ће се ЕМА тешко одлучити за суспензију овог цјепива, но како је могуће да ће се мијењати нешто у препорукама за некориштење цјепива за неке од животних доби у упутама самог цјепива.

“С обзиром да нам овај тједан долазе веће количине цјепива које морамо потрошити што прије, нећемо чекати завршетак друге фазе него ћемо већ сада започети с трећом фазом”, казао је Цапак.

Еуропска комисија (ЕК) саставила је документ из којег је видљиво како су њихова очекивања да ће у Хрватској до краја липња (јуна) ове године бити процијепљено 45,3 посто.

Цапак је поручио како је израчун Националног стожера да ће до краја липња бити процијепљено нешто више становништва, око 50 посто, оцијенивши да ће тај постотак бити отприлике подједнак у свим земљама Еуропске уније.

Истакнуо је како предстојећа туристичка сезона неће овисити о том постотку, него о епидемиолошкој ситуацији у земљи.