Хрватска и Црна Гора различито гледају на питање разграничења на Превлаци, али су спремне да то, али и сва остала питања, рјешавају билатералним путем и у духу добросусједства, казали су у петак у Подгорици министри вањских послова двије земље Гордан Грлић Радман и Ђорђе Радуловић.

Хрватска сматра да је питање разграничења на копненом дијелу Превлаке ријешено закључцима Бадинтерове комисије, која је закључила да су након распада СФРЈ границе бивших република постале државне границе, споразумом о нормализацији односа из 1996. између тадашње заједничке државе Србије и Црне Горе те Хрватске те протоколом о привременом режиму из 2002. године, казао је након сусрета с црногорским дужносницима Грлић Радман.

“Наравно Црна Гора има и други поглед, зато сматрамо да је врло важно сусрести се и обновити рад граничних комисија, и да то питање што прије ријешимо билатералним уговорима”, рекао је шеф хрватске дипломације у Подгорици, јавила је Хина.

Његов црногорски колега Ђорђе Радуловић рекао је да постоје различита стајалишта о томе што је предмет спора, али да је најважније да ће се оно рјешавати у билатаралним односима и у духу добросусједства.

“За Хрватску је тако могући предмет спора море, док Црна Гора сматра да треба разговарати и о граници на копну и на мору”, казао је Радуловић, који је истакнуо да не би уопће употребљавао ријеч спор, већ се, како је рекао, ради о једном отвореном питању.

“Дакле имамо различит поглед на исту ствар, што је потпуно легитимно, чак и у обитељи и међу пријатељима имате различите погледе на исту ствар, али поанта је да с обитељи и пријатељима можете отворено разговарати о вашим различитим виђењима те ствари”, рекао је шеф црногорске дипломације.

Грлић Радман казао је да је једна од тема разговора био и повратак брода Јадран те су отворена питања наслијеђа рата и рјешавање случајева несталих из тог раздобља.

“Што се тиче питања наслијеђа рата сложили смо се да је за развијање односа наших двију земаља потребно исто тако отворено разговарати. За нас је важно питање несталих, тражимо рјешавање 14 случајева несталих, а мислимо и да је важно да се на достојанствен начин обиљежи мјесец страдања у бившем логору Морињ”, рекао је Грлић Радман на конференцији за новинаре.

Двојица министара разговарала су и о положају хрватске мањине у Црној Гори, а Грлић Радман је с тим у вези истакнуо да је Хрватска задовољна њезиним статусом, иако би волио да има свог представника у црногорском парламенту. Хрвати у Црној Гори изишли су на задње изборе на двије листе и иако имају повлаштени цензус нису успјели добити довољно гласова за улазак у скупштину.

Двојица министара, разговарали су и о Бокељској морнарици, а Хрватска, како је након сусрета рекао Грлић Радман, и даље сматра, а тај став, чини се, подржава и Црна Гора, да би заједничка кандидатура пред УНЕСЦО-ом била најбољи начин заштите вриједности и наслијеђа Бокељске морнарице. То би био и примјер како двије земље могу заједно дјеловати и заједно дијелити исте вриједности, додао је.

Хрватски шеф дипломације претходно је са својим црногорским колегом потписао споразум о сурадњи два министарства, који предвиђа обуку црногорских дипломата у хрватском министарству вањских послова.

Грлић Радман је у Подгорици тијеком пријеподнева разговарао и са црногорским предсједником Милом Ђукановићем те премијером Здравком Кривокапићем. Пренио им је, како је казао, подршку црногорском путу у Еуропску унију те се захвалио на помоћи Црне Горе и њених грађана потресом погођеном подручју у Хрватској.

Такођер је службено пренио да је хрватска влада одлучила донирати Црној Гори десет тисућа цјепива, која ће ускоро стићи у Подгорицу.