У Хрватској је почело цијепљење уз помоћ такозваних ЦОВИД аутобуса који ће обилазити и цијепити становништво руралних крајева против коронавируса. Пројект ЦОВИД аутобуса почео је у двије опћине Вировитичко-подравске жупаније, у Питомачи и Шпишић Буковици.

Министар здравства Вили Берош и равнатељ Хрватског завода за јавно здравство (ХЗЈЗ) Крунослав Цапак судјеловали су јутрос на промоцији новог начина цијепљења у мјестима Стари Градац и Отрованец.

Министар здравства Берош поручио је како је цијепљење једини начин борбе против епидемије коронавируса те како је за Хрватску, као туристичку земљу, важно послати поруку сигурности.

“Промоција цијепљења је промоција здравља, сигурне будућности, здравствене и господарске”, казао је Берош.

Равнатељ ХЗЈЗ-а Крунослав Цапак истакнуо је како је Хрватска тренутно на преко 40 посто цијепљеног одраслог становништва те како је интерес за цијепљење смањен, због чега су ЦОВИД аутобуси иновативан начин јачања кампање, уз могућност да се цијепи тко год жели у било које вријеме.

“Овај аутобус обићи ће руралне дијелове ове жупаније и учинити цијепљење доступнијим онима који су се можда двоумили отпутовати у жупанијско средиште у Вировитици или у неки већи град, а сад ће имати прилику цијепити се близу своји домова”, поручио је Цапак.

Аутобуси ће у сваком мјесту боравити по сат времена, с тим да ће мјештани раније бити обавијештени о времену боравка аутобуса у близини и моћи ће се цијепити без претходне најаве, уз обавезу останка 15 минута након цијепљења под надзором лијечника.

ЦОВИД аутобуси посјећиват ће мјеста у овој жупанији до 25. липња од 9.00 до 17.00 сати, како би мјештани добили прву дозу, а потом ће на исти начин омогућити примање друге дозе цјепива против ЦОВИД-19.

Хрватска и даље биљежи повољну епидемиолошку ситуацију, а према јучерашњим подацима забиљежено је 59 нових случајева заразе коронавирусом.