Загребачки надбискуп кардинал Јосип Бозанић предводио је у вечери Бадњака у загребачкој Катедрали мисно славље полноћке које је започело због посебних околности у 21 сат.

Због епидемиолошких мјера велик дио окупљених вјерника је мису на Бадњак, традиционалну полноћку, пратио испред загребачке Катедрале те путем радија и телевизије.

Слична мисна славља одржана су испред осталих цркава и у њиховим просторима на подручју цијеле Хрватске.

Кардинал Бозанић осврнуо се у својој проповиједи на потрес који је погодио Загреб у ожујку ове године те на оштећене цркве на ширем загребачком подручју, због чега се мисе полноћке вечерас славе на другим мјестима.

“Допустимо да нас дирне Божић, да нас у сивилу наше сувремености обасја божићна свјетлост”, казао је Бозанић те позвао да се “свјетло из првостолнице разлије на све који мису прате путем телевизије и радија”.

“Молимо посебно за све који су притиснути болешћу да им Бог подари жељено здравље и за све особље које се с посебном пожртвовношћу брине за њих. Молимо да нас све добри Бог ослободи пошасти која хара свијетом”, поручио је кардинал Бозанић.

Позвао је на молитву за потребе града Загреба, домовине Хрватске и цијелога свијета.

На миси у загребачкој катедрали били су назочни предсједник Хрватског сабора Гордан Јандроковић, премијер Андреј Пленковић и министрица културе и медија Нина Обуљен Коржинек.

Према препоруци Стожера цивилне заштите Републике Хрватске, све мисе полноћке које су се одржале на подручју Републике Хрватске завршиле су до 22 сата.