У полицијском притвору завршио је 63-годишњак из Клетишта код Кутине који је након пуцњаве на Маркову тргу изјављивао да је покојни Данијел Безук хтио убити премијера, наводећи како и ”он особно о томе машта”.

Сисачко-мославачка полиција данас је извијестила да је довршила криминалистичко истраживање над 63-годишњаком са ширег подручја Кутине због сумње да је починио казнено дјело пријетње на штету предсједника Владе РХ те да је недозвољено посједовао оружје, стрељиво и експлозивне твари.

”Проведеним криминалистичким истраживањем утврђена је основана сумња да је 63-годишњак, након вишеструког покушаја тешког убојства с елементима тероризма на Тргу светог Марка у Загребу, у најмање два наврата, различитим особама изјављивао како, сада покојни, Данијел Безук није имао за циљ убити полицајце већ да вјерује да би, да га је видио, усмртио предсједника Владе.

Поред наведеног, за чин покушаја тешког убојства је навео како је покојни то требао препустити њему и свом оцу, а за себе је навео како он особно о томе машта”, приопћила је полиција.

Додају да су у склопу криминалистичког истраживања претраге дома, других просторијама и возила 63-годишњака пронашли и одузели више комада ватреног оружја, стрељива и експлозивних твари.

Након довршеног криминалистичког истраживања осумњичени 63-годишњак је предан притворском надзорнику те је пријављен Опћинском државном одвјетништву у Сиску.

Отац 22-годишњег нападача с Маркова трга у уторак је пуштен на слободу након што је ухићен, а потом и испитан на Опћинском државном одвјетништву у Сиску због посједовања илегалног оружја. 

Полиције је раније извијестила да су код њега пронађене пушке с оптичким циљницима и пригушивачима те 1169 комада разног стрељива, а још није познато јесу ли аутоматска пушка којом је 22-годишњак пуцао по Тргу св. Марка и пиштољ којим си је одузео живот из очевог арсенала.

Јутарњи лист данас је објавио да је Данијел Безук прије напада у којем је тешко ранио једног полицајца на Маркову тргу, а потом починио суицид на свом рачуналу дуље вријеме прегледавао информације везане уз премијера Андреја Пленковића, али и предсједника републике Зорана Милановића.

Према информацијама из извора блиских истрази, полиција је на његову рачуналу пронашла текстове, али и фотографије с уредима владе и предсједника, локацијама тих објеката, рутама којима се до њих долази те редовним активностима предсједника и премијера, пише дневник у данашњем броју.