Наранџасто упозорење због јачих удара вјетра издато је за подручје Велебитског канала, у Републици Хрватској.

Из Државног хидрометеоролошког завода (ДХМЗ) упозорили су на мјестимице јаку до олујну буру, и најјаче ударе вјетра између 35 и 60 чворова (65 до 110 километара на сат).

“Очекујте и будите приправни за олујне брзине вјетра у комбинацији с локално високим валовима који су се већ или ће се тек генерирати. Управљање пловилом у тим увјетима захтијева велико искуство те адекватно опремљена пловила. Препоручљиво је да поморци без одговарајућег искуства потраже сигурну луку прије почетка потенцијално опасног вјетра и валова. Вјеројатно је да многи катамарани и трајекти неће пловити па ако путујете, пратите информације о промету”, наводи се у упозорењу.

Жуто упозорење због вјетра издато је за подручја ријечке, сплитске и дубровачке регије, западне обале Истре, Кварнера и Кварнерића, те Далмације.

На Јадрану се данас очекује претежно сунчано вријеме, ујутро мјестимице уз умјерену наоблаку, посебно у Далмацији. У унутрашњости дјеломице сунчано уз промјенљиву наоблаку, а локално може пасти мало кише, у горју и сусњежице. Вјетар слаб до умјерен сјеверни и сјевероисточни, на Јадрану умјерена и јака бура, подно Велебита и Биокова с олујним ударима, према крају дана ће ослабјети. Највиша дневна температура зрака углавном између 8 и 13, а на Јадрану од 14 до 18 степени Целзијуса.