Хрватска је на локацији Черкезовац, гдје планира изградити складиште за збрињавање радиоактивног отпада у Општини Двор, на самој граници са Босном и Херцеговином, поставила сеизмографску станицу. То је мјерни инструмент који аутоматски мјери и биљежи јачину, смјер и вријеме трајања помјерања тла. У Босни и Херцеговини су овај потез сусједа схватили као наставак активности Републике Хрватске ка успостављању спорног складишта.

Активности Хрватске у изградњи центра за збрињавање нуклеарног отпада на Трговској Гори су интензивне и најновији потези сусједа нису нас ни најмање изненадили, каже начелник Новог Мирослав Дрљача. Према његовим ријечима, крајња жеља Хрватске је не само изградња складишта за нуклеарни оптад, него нуклеарне електране, јер ће она у Кршком за 20 година бити затворена.

Босна и Херцеговина је све активности Републике Хрватске о овом питању, нажалост, пасивно посматрала. Тек недавно је формиран експертни тим који би требао анализирати постојеће стање и да Савјету министара и правном тиму предложи конкретне кораке којим би се спријечила успостава центра на Трговској Гори.

Овај проблем је као можда ниједан до сада ујединио све у Босни и Херцеговини. И политичаре и невладине организације и грађане. Такође, у борби против успоставе центра за збрињавање нуклеарног отпада на овој локацији су и грађани и политичари из градова који се налазе у Хрватској, а у близини су Трговске горе. До сада је одржано више протеста и једних и других, међутим то још није получило жељене резултате.

Новљани с којима смо разговарали кажу да се плаше најгорег сценарија. Кажу да ће, уколико дође до изградње центра на Трговској Гори, досадашњи начин живота на овим просторима бити заувијек промијењен.

За сљедећу седмицу је заказан нови састанак експертног тима на којем би се могли дефинисати први конкретни кораци које ће предузети Босна и Херцеговина у вези са спречавањем изградње центра за збрињавање нуклеарног отпада на Трговској Гори.