Број новозаражених у Хрватској и даље у континуираном благом паду, чиме је Хрватска с 4. мјеста прешла на 3. мјесто на листи земаља Еуропске уније (ЕУ) по броју заражених, а данас је на снагу ступило благо попуштање епидемиолошких мјера, извјестио је Стожер цивилне заштите Републике Хрватске.

С обзиром на то да је у протекла 24 сата забиљежено 68 нових случајева заразе коронавирусом потврђених ПЦР тестом, епидемиолог Бернард Каић, члан Стожера цивилне заштите Републике Хрватске, оцијенио је како је у Хрватској и даље присутан благи пад инциденције броја заражених.

Кумулативна 14-дневна инциденција броја заражених на 100.000 становника у Хрватској износи 127 и у благом је паду, а креће се од стопе од 33 у Истарској жупанији до 218 у Сплитско-далматинској жупанији.

„Хрватска је с овом стопом инциденције на трећем мјесту у Еуропској унији, испред су само Финска и Данска. Просјечна инциденција у ЕУ-у је око тристо”, казао је Каић.

С обзиром на то да је у хрватским медијима посљедњих дана једна од тема прекоредно цијепљење, односно цијепљење особа које нису биле на листи приоритета, Каић је поручио како је листа цијепљених особа лијечничка тајна те како не смије бити јавно објављена.

Хрватски министар здравства Вили Берош поновно је поручио како АстраЗенецино цјепиво, чија је учинковитост у примјени на старије особе у јавности, али и бројним државама ЕУ-а доведена у питање, у највећем броју случајева спречава теже облике болести и смртност те како је препоручено од ресорног министарства.

Берош је најавио ускоро покретање дигиталне платформе за евиденцију заинтересираних грађана и за наручивање за цијепљење која ће бити доступна на домени цијеписе.здравље.хр.

„Грађани ће се моћи пријавити за цијепљење путем ове дигиталне платформе или путем лијечника обитељске медицине, путем платорме е-наручивање или путем телефонских линија”, казао је Берош.

Шеф Стожера цивилне заштите Давор Божиновић је истакнуо како су данас епидемиолошке мјере додатно попуштене те како Хрватска међу државама ЕУ чланицама има најмање строге мјере.

Просјечна доб данас 21 преминуле особе је 77,6 година, најмлађа особа имала је 53 године, а ријеч је углавном о особама с бројним коморбидитетима.

Закључно с јучерашњим даном, утрошено је 120.603 дозе цјепива и цијепљено 67.825 особа, с тим да је цијепљење завршено за 52.778 особа које су примиле двије дозе цјепива.