У Хрватској ће за неколико дана бити уведене најстроже епидемиолошке мјере од увођења локдауна у прољеће ове године, које ће углавном захватити пет подручја – угоститељство, образовање, културу, пријевоз и спорт.

О мјерама се расправљало и синоћ у Влади, нацрт је послан министрима а данас би се требао наћи на ужем кабинету, како би мјере ступиле на снагу до петка или за викенд, а биле би на снази све до Божића, пише Јутарњи лист. 

Постоји велика могућност за затварање свих угоститељских објеката као и потпун прелазак средњих школа на онлајн наставу. Изгледно је и да ће се затворити кина и казалишта, али галерије и музеји који имају јако мали број посјетитеља могли би остати отворени. Сигурно ће се ићи на ограничавање броја путника у пријевозу, док се још расправља што ће бити са фитнес центрима, пише дневник.

Одлука још није донесена када је о угоститељима ријеч па још увијек постоји и могућност да им се ограничи радно вријеме, да се смањи број посјетитеља у локалима или да се допусти само рад на терасама.

Када је ријеч о црквама, размишља се да се вјерски обреди обављају онлајн, путем ТВ-а или радија.

Циљ је, кажу у Влади, да до Божића и Нове године број новозаражених почне падати те да Хрватска благдане дочека у повољнијој епидемиолошкој ситуацији.

”Циљ није затварање, него желимо с рестриктивнијим мјерама у највећој могућој мјери сачувати здравствени сустав али и господарство, да све што је приоритетно настави с радом. Мјере ће у примјену сигурно ићи овај тједан, у петак или за викенд”, рекли су у Влади за Јутарњи лист.