Синдикат новинара и Хрватско новинарско друштво затражили су од управе Хрватске радио телевизије (ХРТ) да покрене поступак разрјешења директора ове медијске куће Казимира Бачића, који је јуче ухапшен због корупције.

У захтјеву, који су потписале предсједнице огранака синдиката и новинарског друштва при ХРТ-у Маја Север и Сања Миклеушевић Павић, од свих чланова управе се тражи да се изјасне о новонасталој ситуацији и да покрену поступак разрјешења директора због нарушавања угледа ХРТ-а.

Потписнице захтјева истичу да ХРТ има изразито важну медијску функцију у демократском друштву, те од управе и замјеника генералног директора траже да запослене упознају о ситуацији и могућим рјешењима, те да у складу са законом што прије предузму све што је неопходно за рјешавање ове ситуације.

Указују да је недопустиво да запослени добијају информације само путем медија.

”Питање је колико дуго ХРТ може функционисати са замјеником директора, те колико ће се додатно срозавати углед ХРТ-а као јавне установе од прворазредног значаја за Хрватску, а којој ће, макар и формално, на челу бити особа смјештена у истражни затвор против које се проводи истрага због основане сумње да је починила тешка кривична дјела корупције и организованог криминала”, наводи се у захтјеву.

Оне наводе да су скупштински Одбор за информисање и медије и Надзорни одбор ХРТ-а дужни да одмах, односно што је прије могуће, сазову ванредну сједницу Надзорног одбора, којем се мора доставити извјештај о финансијској ситуацији у ХРТ-у, те о свим обавезама и пословима који су у току.