Данас се у Хрватској слави Дан домовинске захвалности, дан хрватских бранитеља и 26. обљетница војно- редарствене акције Олуја. Централна свечаност обиљежавања “Олује” традиционално ће се одржати у Книну на стадиону НК Динара у складу с епидемиолошким мјерама.

Свечаност обиљежавања 26. годишњице војно-редарствене акције “Олуја” почиње у 8.15 сати на градском тргу у Книну полагањем вијенаца на Споменику Хрватске побједе “Олуја 95”. У 9.45 сати на тврђави у Книну ће бити подигнута хрватска застава.

Хрватски предсједник и врховни заповједник Оружаних снага Зоран Милановић, премијер Андреј Пленковић, Томо Медвед, потпредсједник Владе и министар хрватских бранитеља, те државни врх Хрватске присуствоват ће 26. годишњици војно-полицијске акције “Олуја”.

Након обраћања државног врха и хрватског бранитеља Данијела Рехака на стадиону,централна свечаност на НК Динара завршава програмом акробатске групе “Крила Олује”, а у 11.45 у Госпиној Цркви почиње Света миса за домовину.

Програм обиљежавања 26. годишњице “Олује” завршава се концертом Оружаних снага на книнској тврђави, али без публике.

Операција Олуја (4. коловоза − 7. коловоза 1995.) је велика војно-редарствена операција у којој су Хрватска војска и полиција ослободиле окупирана подручја Републике Хрватске која су до тад била под надзором Срба, на којима је била успостављена Република Српска Крајина без икаквог међународног признања. Операцијом је враћен у хрватски уставно-правни поредак цијели териториј осим источне Славоније. Олуја и неколико наредних побједа Хрватске војске створиле су увјете у којима је од сијечња 1996. године започео процес мирне реинтеграције Хрватског Подунавља.