Национални стожер цивилне заштите Републике Хрватске донио је данас нове мјере против коронавируса, након што досадашње нису смањиле број заражених, а примјењиват ће се од суботе у поноћ до 15. просинца, најавио је водитељ Националног стожера и министар унутарњих послова Давор Божиновић.

Божиновић је на конференцији за новинаре рекао како је из свих података видљиво да није остварен пад броја заражених, који је битан како би се растеретио болнички сустав, јавила је Хина.

“Десетак дана најављујемо – ако се не постигне пад у овом тједну, а до њега очито није дошло, да ће Стожер размотрити нове мјере. Те мјере су данас договорене”, казао је Божиновић.

Мјере се односе на ограничење јавних догађања и окупљања на 25 особа умјесто 50, како је било до сада, ограничење свадбених свечаности на 15 умјесто 30 особа, док на погребима може бити присутно највише 25 особа умјесто 30, а сућут се не смије изражавати блиским контактом.

Приватне свечаности се ограничавају на 10 особа умјесто 15, а спортска натјецања могу се одржавати без гледатеља те уз придржавање мјера као досад.

Обуставља се рад ноћних клубова, касина и аутомат клубова, а остали угоститељски објекти радит ће до 22 сата, уз истакнуту обавијест о највећем броју гостију који могу бити у објекту сукладно препорукама ХЗЈЗ-а.

Такву обавијест о највећем броју купаца морат ће истакнути и продаваонице и трговине, а обвеза је свих трговина и трговачких центара да у вријеме очекиваног доласка већег броја купаца, као што су снижења и предблагданске набаве, подузму додатне мјере како у просторима не би боравио већи број купаца од допуштеног.

За окупљања која нису ограничена на 25 особа, а то су професионални умјетнички програми, кино пројекције, вјерски обреди и сједнице представничких тијела уведена су додатна ограничења. Број присутних особа ограничава се на величину простора, а за сваку особу мора бити осигурано четири четворна метра површине уз придржавање мјера.

Такођер се уводи забрана продаје алкохолних пића од 22 сата до 6 сати ујутро. Проведбу мјера контролират ће припадници Равнатељства цивилне заштите, полицијски службеници и Државни инспекторат.

У Хрватској је у посљедња 24 сата забиљежено 2.958 нових случајева заразе коронавирусом, а умрло је 57 особа, највише досад у једном дану. Број активних случајева цовида-19 у Хрватској износи 18.193.