Просвјетни синдикати и Влада, након 36 дана штрајка у основним и средњим школама, данас су постигли договор о повећању коефицијената наставном особљу, чиме је окончан најдужи штрајк у хрватском школству.

Премијер Андреј Пленковић изјавио је, након преговора са представницима просвјетних синдиката, да је постигнут договор који омогућује прекид штрајка од сутра ујутро, те да од сутра креће нормално одвијање наставе у цијелој Хрватској.

Ријеч је, рекао је, о квалитетном компромису постигнутом у интересу дјеце, ученика, родитеља, наставника и нормаланог функционирања сустава образовања.

Влада је “у трокораку”, како је рекао премијер, понудила синдикатима раст коефицијената сљедећом динамиком: три посто од 1. просинца, додатних један посто од 1. липња идуће године, те још два посто од 1. сијечња 2021. године.

Повећат ће се божићница и регрес с 1.250 (170 еура) на 1.500 кн (200 еура), као и додатак на дјецу с 500 на 600 куна (67 на 81 еуро).

Пленковић је нагласио како Влада због стања прорачуна није била у стању омогућити повећање коефицијента за 6,11 посто с почетком рујна, како су синдикати захтијевали, и тиме прекинути штрајк, те како је ово рјешење компромисно и одрживо.

Предсједник Независног синдиката средњег школства Бранимир Михалинец је најавио како ће коефицијент у коначници бити повишен за 13 мјесеци, односно за тражених 6,11 посто. Оцијенио је како је борба против насиља јако важна за запослене у школама, те како је штрајк дијелом био мотивиран управо увјетима рада.

Министарство знаности и образовања препоручило је школама које уопће нису одржавале наставу у данима штрајка нити су до сада надокнађивале наставу суботом или ненаставним данима да скрате празнике и продуље наставну годину.