У Националној и свеучилишној књижници (НСК) у Загребу свечано је отворена 18. Међународна изложба иновација АРЦА, на којој ће се од 15. до 17. листопада представити двјестотињак излагача из осам држава.

За вријеме тродневне изложбе, коју организира Удруга иноватора Хрватске (УИХ) заједно са суорганизаторима, покровитељима и спонзорима, посјетитељима ће се у аули НСК-а представити иновације из свих подручја људског дјеловања, а међу њима и иновације везане уз борбу с коронавирусом.

И ове године на изложби и сајму бит ће представљене иновације и нове технологије из готово свих подручја људског рада, од индустрије до свакодневице, а које су резултат рада иноватора појединаца, истраживачких тимова из приватног и јавног сектора, академске заједнице и знанствених установа те иновативних твртки и старт-апова из Хрватске, Босне и Херцеговине, Сјеверне Македоније, Кине, Ирана, Пољске, Србије и Словеније.

Значајно мјесто заузимају и иновације младих аутора, ученика средњих техничких школа, као и студената хрватских свеучилишта. За њих, као и за дјецу основношколског узраста, припремљен је попратни програм догађања с бројним радионицама из СТЕМ подручја.

Предсједник Удруге иноватора Хрватске Иван Брачић истакнуо је како је овогодишња АРЦА једина иноваторска изложба у Еуропи која се одржава уживо, унаточ пандемији коронавируса.

“У Хрватској је потребно више улагати у истраживање и развој, у повезивање реалног сектора и академске заједнице те више значаја дати иновативном раду у школама, на факултетима и у подузетништву”, истакнуо је Брачић.

Међу 38 земаља који пријављују своје патенте у Еуропи, Хрватска је на 33. мјесту, казао је Брачић те додао како постоји пуно простора за унапређење домаћег иноваторства.

Један од бројних представљача на сајму је економист Лукша Живаљић који на АРЦА-и ове године представља производ “ајТерапи” сплитске твртке “Кристална идеја”, који је један од признатијих и популарнијих уређаја за прочишћавање зрака у просторијама.

Производ “ајТерапи” на тржишту је од 2018. године, у себи садржи три патента и два ауторска права.

“Седам година смо радили на тој иновацији и напокон је то свјетска иноваторска и академска сцена признала као важан производ који, осим доприноса у борби против коронавируса, доприноси и опћем побољшању квалитете зрака. У циљану скупину људи сада спадамо сви, а то су људи у затвореном простору”, казао је Живаљић.

Изложба АРЦА ће бити затворена традиционалном додјелом награда; брончаних, сребрних и златних медаља те додјелом најзначајније награде, Гран Прија за најбољу иновацију.

Изложба иновација АРЦА већ годинама промиче иноваторство и иновације и једна је од значајнијих догађања у календару Међународне федерације националних савеза иноватора ИФИА.

Овогодишња 18. Међународна изложба иновација АРЦА који се одржава од 15. до 17. листопада ове године у Загребу највеће је окупљање иноватора у Хрватској и шире. Посјет изложби и сајму као и свим попратним догађањима, бесплатан је за посјетитеље.