На сједници Владе Републике Хрватске министар здравства Вили Берош најавио је мобилизацију свих капацитета како би се покренула што масовнија проведба масовног цијепљења.

Министар здравства Вили Берош извијестио је на сједници Владе Републике Хрватске како је у Хрватску до сада пристигао 1.030.960 доза цјепива те је аплицирано око 825.839 доза и цијепљено 648.709 особа.

Обухват цијепљења већи од 16 посто постигнут је добним скупинама већим од 60 година, а преко 51 посто становништва старијег од 71 годину је цијепљено најмање једном дозом, казао је.

“Потребно је ангажирање свих потребних људских ресурса ради проведбе цијепљења седам дана у тједну, 12 сати дневно, што укључује достатан број цјепитеља и административно-техничког прихвата људи и њиховог праводобног уписивања у дигиталну евиденцију цијепљених”, истакнуо је Берош.

Хрватско Министарство здравства упутило је Министарству обране и Хрватском црвеном крижу допис ради активног укључивања дјелатника у процес проведбе цијепљења у трећој фази.

Болничким установама упућен је приједлог да у складу с техничким и организацијским могућностима омогуће посјет чланова уже обитељи, особито тешким и палијативним пацијентима који се налазе на лијечењу у болницама, уз поштивање протуепидемијских мјера.

“Притисак на болнички сустав не јењава, но организацијски и логистички адекватно збрињавамо обољеле”, казао је министар и додао:

“Цјепиво је доступно, а наручивање омогућено кроз неколико канала: путем пријаве код лијечника обитељске медицине, телефонским путем у позивном центру ХЗЈЗ-а, телефонским позивима свим жупанијским заводима за јавно здравство те пријавом интернетом изравно на платформу цијеписе.здравље.хр”, рекао је Берош.

Берош је позвао и медије да се заједнички активно укључе у мобилизацију за цијепљење.

Између осталог, министар је најавио обавезно укључење свих приватних и јавних здравствених установа у процес цијепљења.

Хрватска Влада најавила је како ће Хрватска примити 3,2 милијуна доза цјепива до краја липња.