За нуђење мита новинару “Телеграма” Драги Хедлу бивши саборски заступник ХДЗ-а Фрањо Луцић у сриједу је на осјечком Жупанијском суду неправомоћно осуђен на годину дана затвора, али му је казна замијењена радом за опће добро.

Оптужницом из ожујка 2018. Ускок терети Луцића да је 26. српња 2017. у Пожеги новинару Хедлу, који је прикупљао информације о његовим пословним и финанцијским трансакцијама као заступника у Хрватском сабору те његових твртки, понудио новчану награду да не пише о информација које је прикупио јер би му чланак штетио као саборском заступнику и подузетнику.

Луцића се теретило да је у телефонском разговору, којег је Хедл снимао, новинару рекао како ће му за неписање текста платити три пута више од накнаде коју ће добити од медијске куће те да новац “није у питању”, а све у циљу да прикупљене информације о њему и његовим тврткама не би биле јавно објављене.

Судско вијеће оцијенило је како је недвојбено утврђено да је Луцић понудио новинару Хедлу мито да не пише чланак о њему, његовим тврткама и тврткама у власништву чланова његове обитељи и да је при томе поступао с изравном намјером, јавила је Хина.

Суд сматра да се сврха кажњавања може испунити и без затворске казне јер је Луцић досад неосуђиван, релативно више старосне доби и отац четверо дјеце па је једногодишња казна затвора замијењена радом за опће добро, тако да се један дан затвора замјењује с два сата рада.

Луцић се није појавио на изрицању пресуде, али је претходно, износећи обрану, одбацио било какву казнену одговорност, устврдивши да су у снимци разговора “многе ствари извучене из контекста”.

Тврди како Хедлу није желио понудити мито нити купити шутњу, него је замолио да текст не буде објављен управо у томе тренутку и да се то одгоди јер ће објава штетити његовој твртки и твртки у власништву његова сина која је преговарала о кредиту код пословне банке како би наставила пословање и задржала раднике.

Оцијенио је како Хедлу није нудио никакво мито него му је, знајући да је дописник новинских кућа и да је раније о њему објављивао неточне и непровјерене информације, рекао да ако је од некога добио тисућу куна, он ће “дати три тисуће куна само да не пише неистине”.

Након изрицања пресуде тужитељство је најавило жалбу на одлуку о висини казне.