Портал Žurnal.info објавио је данас текст у којем се наводи да је хрватска полиција депортовала у Босну и Херцеговину, мислећи да су мигранти, двојицу нигеријских студената који су у Хрватској боравили као учесници Свјетског међусвеучилишног првенства.

Како се наводи, двојица студената из Нигерије од 12. новембра боравила су у Пули, да би након завршетка такмичења, 17. новембра, допутовала у Загреб, одакле су 18. новембра требала преко Истанбула одлетјети за главни град Нигерије, Лагос.

У Загребу их је, како тврде, на улици зауставила и привела полиција. Одвезли су их у шуму у близини Велике Кладуше и под пријетњом оружјем натјерали да пређу на територију Босне и Херцеговине, наводи Журнал.

Абиа Уцена Алеxандро и Ебох Кенет Цинеду се тренутно као мигранти налазе у Великој Кладуши, у прихватном центру Мирал.

Агенција Хина у међувремену је објавила да је Министарство унутарњих послова Хрватске реаговало на вијест о незаконитом депортовању двојице нигеријских студената у БиХ. Кажу да хрватска полиција за њих нема евидентиран легалан излаз из Хрватске те да не зна околности под којима су се они нашли у сусједној држави.

Полиција је такође потврдила да су 12. новембра петорица нигеријских држављана, водитељ и четири студента, легално ушли у Хрватску и на подручју Истре учествовали на спортском такмичењу те да су водитељ и један учесник такмичења легално напустили Хрватску летовима преко загребачке Зрачне луке, док је један у Хрватској затражио азил.

За преосталу двојицу Нигеријаца полиција нема евидентиран легалан излаз из Хрватске.