Потенцијална кандидаткиња на изборима за предсједницу Републике Хрватске и актуална предсједница Колинда Грабар Китаровић предала је потписе подршке грађана Државном изборном повјеренство (ДИП) у Хрватском сабору, а прије ње потписе је предао Мирослав Шкоро.

Уз Колинду Грабар-Китаровић, симболичне кутије с потписима у ДИП донио је премијер и предсједник ХДЗ-а Андреј Пленковић, а у пратњи ХДЗ-ове кандидаткиње били су Владини дужносници, саборски заступници и високи страначки дужносници.

Колинда Грабар-Китаровић извијестила је како је предала преко 231.000 потписа те се захвалила свима који су дали потписе, било да је ријеч о члановима ХДЗ-а, симпатизерима или грађанима, а посебно волонтерима који су скупљали потписе.

Hrvatska: Potpise za kandidaturu predali Kolinda Grabar-Kitarović i Miroslav Škoro
Foto: Stipe Majić – Anadolu Agency

Јутрос је готово 80.000 потписа грађана у ДИП предао и Мирослав Шкоро.

“Живимо у земљи у којој влада страх. Позивам све да 22. просинца изађу на изборе и да већ у првом кругу разбијемо тај страх и направимо промјену. Хрватска треба ту промјену и немамо времена за други круг и некакве експерименте. А након тога позивам Владу, с обзиром на то да да ће госпођа Грабар-Китаровић изгубити ове изборе, да поднесе оставку, да се распусти Сабор и окренемо нову страницу у хрватској демокрацији”, казао је Шкоро након предаје потписа.

Hrvatska: Potpise za kandidaturu predali Kolinda Grabar-Kitarović i Miroslav Škoro
Foto: Stipe Majić – Anadolu Agency

Први је, након свега два дана прикупљања, потписе предао Зоран Милановић, а потписне листе предали су и Мислав Колакушић, Анто Ђапић, Дејан Ковач и Недјељко Бабић.

Очекује се како ће до краја дана потписе предати Иван Пернар, Дарио Јуричан, који се преименовао у Милана Бандића, и Катарина Пеовић.

Од предсједничке утрке су одустали старлета Ава Карабатић и бивши министар унутарњих послова Влахо Орепић.

За кандидатуру за предсједничке изборе потребно је прикупити најмање 10.000 ваљаних потписа грађана, чију ће исправност провјерити ДИП, а након тога ће кренути службена предизборна кампања која ће потрајати до дана предизборне шутње уочи избора, чији се први круг одржава 22. просинца.