Некадашњи пуковник бивше ЈНА Владимир Давидовић ослобођен је пред загребачким Жупанијским судом оптужби за гранатирање Вараждина у септембру 1991. године.

Давидовићу се судило у поновљеном поступку у одсуству након што му је 1993. пред Окружним судом у Вараждину изречена казна затвора од 10 година за ратни злочин против цивилног становништва.

Осим Давидовића, тадашњи вараждински суд је на 15 година затвора осудио команданта 32. корпуса ЈНА генерал-мајора Владу Трифуновића, а команданта моторизиране бригаде у саставу 32. корпуса ЈНА пуковника Берислава Попова на 10 година затвора, пренио је портал “Индекс”.

Трифуновићу, Попову и Давидовићу се судило пред загребачким Жупанијским судом у одсуству након што се вараждински Жупанијски суд прогласио ненадлежним за суђење тројице бивших официра ЈНА који су затражили обнову поступка из 1993.

Трифуновић и Попов, који су осуђени затворском казном у Београду због подривања војне и одбрамбене моћи, два пута су у Хрватској подносили захтјев за понављање кривичног поступка у којем су осуђени за ратни злочин.

Први захтјев им је одбачен 1999. године, а вараждински Жупанијски суд одбацио је и други захтјев двије године касније.

Врховни суд је 2005. прихватио жалбе Трифуновића и Попова те је предмет вратио на поновно одлучивање.

Вараждински Жупанијски суд је 2007. одбио њихове захтјеве па су Трифуновић и Попов поновно поднијели жалбе које је Врховни суд прихватио 2013. године и предмет прослиједио првостепеном суду на поновно суђење.

У међувремену, поступак против тројице бивших официра ЈНА је раздвојен, док је Трифуновић преминуо у Београду 2017. године.

Давидовића је оптужница теретила да је по наредби команданта касарне “Јалковечке жртве” Владе Трифуновића издавао наредбе на основу којих је из минобацача калибра 60 и 120 милиметара испаљен већи број граната по цивилним, пословним и привредним објектима у Вараждину,