Угоститељски објекти у Хрватској од сутра могу радити од 6.00 часова до поноћи, одлучио је Штаб цивилне заштите у тој земљи.

Одлуком о привременом уређивању рада и ограничавању радног времена у угоститељству за вријеме док траје епидемија ковида 19 уређен је начин рада и ограничено радно вријеме угоститељских објеката и других пружалаца угоститељских услуга, објављено је на сајту Штаба.

Одлука се не односи на хотеле и кампове и остале угоститељске објекте за смјештај, осим за угоститељске објекте друге врсте који раде у њиховом саставу.

“Правна или физичка лица која управљају угоститељским објектима, пружаоци угоститељских услуга у домаћинству ии породична пољопривредна газдинства обавезни су да организују рад у складу с општим и посебним препорукама Хрватског завода за јавно здравство, те да обезбиједе да се њихови запослени и гости придржавају утврђених епидемиолошких мјера”, наводи се у одлуци.

Предсједник Удружења угоститеља у Хрватској Марин Медак рекао је за портал “Индекс” да су ове мјере нереалне и да ће, ако их се угоститељи буду придржавали, сви редом пропасти.

“Јуче смо одржали састанак са Штабом и према новим мјерама које још нису објавили, размак између столова у угоститељском објекту мора бити три метра, док од стола до стола размак мора бити 1,5 метар, а по особи се мора обезбиједити четири квадрата. Треба да имамо и по једног ковид-редара на сваких 50 гостију, којег би ми требали плаћати, а да контролише придржавају ли се мјера”, рекао је Медак.

Он је навео да су представници угоститеља рекли да ће поштовати све мјере под условом да их држава обештети.

У посљедња 24 сата у Хрватској су забиљежена 372 нова случаја заразе вирусом корона и број активних случајева данас је укупно 2.774, док су преминула три лица.

Међу њима су 424 пацијента на болничком лијечењу, од којих је на респиратору 27 пацијената.

У самоизолацији је тренутно 15.912 лица. До данас је укупно тестирано 366.235 особа, од којих 5.259 у посљедња 24 часа.